Alergia pokarmowa - najczęstsze objawy, uczulające produkty

Alergia pokarmowaAlergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożycie produktów, na które dana osoba jest uczulona, powodująca różne objawy kliniczne. System odpornościowy zaczyna, traktować spożyty pokarm jak wroga uruchamiając, system obronny w celu zniszczenia nieprzyjaciela. Reakcja organizmu może być czasami bardzo gwałtowna i dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrożenia życia.

Wstrząs anafilaktyczny jest niezwykle groźny (nieleczony może prowadzić do śmierci) i objawia się po kilku chwilach lub minutach od momentu zetknięcia z alergenem. Objawy wstrząsu to objawy lęku i silnego niepokoju, ucisk oraz ból głowy. W następnej kolejności następuje spadek ciśnienia krwi oraz pojawia się przyspieszone bicie serca, tętno jest, słabo wyczuwalne występują, duszności, wymioty, biegunka i ból brzucha.

Wstrząs anafilaktyczny w cięższej postaci może doprowadzić do zgonu w wyniku obrzęku błony śluzowej krtani oraz blokady dróg oddechowych. Osobie, u której doszło do ciężkiej reakcji alergicznej powinna zostać niezwłocznie udzielona pomoc lekarska. W lżejszej postaci wstrząs anafilaktyczny objawia się wysypką na skórze, kichaniem oraz drapaniem w gardle, może występować też kaszel, jak również duszności - tutaj również należy skorzystać z pomocy lekarskiej.

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej

  • Zmiany skórne - może wystąpić wysypka (pokrzywka), rumień, grudki obrzękowe oraz świąd - jest to jeden z najczęściej obserwowanych objawów alergii pokarmowej.
  • Zaburzenia jelitowe - mogą występować bóle brzucha, zaparcia lub biegunka - często towarzyszą im również wymioty.
  • Nieżyt nosa - alergiczny nieżyt nosa to stan zapalny wywołany alergią - objawia się kichaniem, katarem, świądem nosa.
  • Obrzęk naczynioruchowy - reakcja alergiczna objawiająca się obrzękiem skóry - może ogarniać dowolny fragment skóry oraz przewód pokarmowy, układ oddechowy lub moczowy. Obrzęk jest najbardziej niebezpieczny, gdy obejmie błony śluzowe warg głosowych lub krtani - może wtedy dojść do uduszenia.
  • Wstrząs anafilaktyczny - ciężka reakcja alergiczna, występują: duszności, przyspieszona praca serca, spadek ciśnienia krwi - w ciężkiej postaci występuje obrzęk krtani oraz blokada dróg oddechowych mogąca doprowadzić do śmierci, jeżeli w porę nie zostanie udzielona pomoc medyczna.

Alergia pokarmowa może objawić się od razu po spożyciu produktu, częściej jednak pojawia się po kilkukrotnym kontakcie z alergenem, w momencie wytworzenia się nadwrażliwość na dany alergen. Alergia może pojawić się na skutek dodawania do produktów spożywczych środków polepszających smak, ulepszaczy lub środków konserwujących, lub przedłużających świeżość produktu. Objawy alergii mogą wystąpić na skutek spożycia mleka lub mięsa - pasze dla zwierząt często są z dodatkiem antybiotyków, które mogą wywołać reakcję alergiczną.

Najczęściej uczulające produkty

  • Mleko - produkt, na który uczulony jest bardzo duża grupa osób. Zawarte w nim białko jest najczęstszą przyczyną wystąpienia alergii. Na mleko uczulone są zazwyczaj dzieci – jednak u około 90% alergia mija w raz wiekiem.
  • Jajka - białko kurze wywołujące uczulenie, trudno jest wyeliminować z diety, ponieważ znajduje się w wielu produktach np. makaronach, ciastach, pierogach.
  • Zboża - uczulenie wywołuje białko zawarte w pszenicy zbożu i życie.
  • Ryby - uczulenie występuje głównie u dorosłych - najczęściej uczulające ryby to: dorsz, makrela, łosoś i śledź. Przy uczuleniu na ryby występuje też zazwyczaj alergia na owoce morza. Alergia występuje też po spożywaniu mięsa zwierząt, którym podawana była pasza z mączką rybną.
  • Owoce - najczęściej uczulające owoce to cytrusy – uczulenie mogą wywołać też: mango, papaja i kiwi. Często też występuje alergia na truskawki, która wywołuje pokrzywkę i świąd - zwłaszcza u dzieci.
  • Orzechy - orzeszki ziemne są bardzo silnym alergenem i potrafią wywołać wstrząs anafilaktyczny – z tego powodu producenci żywności są zobligowani do umieszczania informacji czy występują w danym produkcie, nawet jeżeli jest to "śladowa ilość". Reakcję uczuleniową wywołać mogą też: orzechy włoskie, migdały, nerkowce i orzechy pekan.

Reakcję uczuleniowe wywołać mogą także warzywa np. pomidory czy selery.

Alergie pokarmowe występują zazwyczaj u dzieci i mijają wraz z wiekiem. Osoby dorosłe, u których występuje alergia pokarmowa mogą poddać się odczulaniu - odczulanie sprawia, że układ immunologiczny przestaje lub też słabiej reaguje na dany alergen. Zapobieganie alergii polega na wyeliminowaniu z diety produktów uczulających. Osoby uczulone na powszechnie stosowane produkty powinny skorzystać z pomocy dietetyka, który ułoży im jadłospis - dietetyk dobierze odpowiednie składniki oraz zadba o to, żeby dieta była jak najbardziej urozmaicona i wartościowa.

Komentarze



Czym jest wskaźnik wyrównania cukrzycy?

Wskaźnik wyrównania cukrzycyOprócz codziennych pomiarów poziomu cu



Zwalczanie kataru olejkami eterycznymi

Zwalczanie kataruBardzo często możemy usłyszeć, że katar, którego się nie lec



Jak dbać o kręgosłup?

Ćwiczenia na kręgosłupWady postawy są zjawiskiem coraz bardziej powszech



Dna moczanowa - czym jest? Przyczyny, objawy i leczenie żywieniowe

Dna moczanowaDna moczanowa (inaczej skaza moczanowa, artretyzm, dawniej podagra) jest to