5 najsławniejszych chińskich dań

Zupa chińskaKantońska, syczuańska, pekińska, szanghajska - kuchnia chińska ma wiele twarzy i smaków. Słodka, pikantna, kwaśna, gorzka… Aromaty mieszają się ze sobą i oddziałują na zmysły zupełnie inaczej niż dania kuchni europejskiej. Kochamy potrawy made in China za ich głęboki i wyrazisty smak - tak egzotyczny i wyjątkowy. Masz ochotę spróbować potraw rodem z Pekinu czy Szanghaju? Oto 5 najbardziej charakterystycznych dań, na które warto zwrócić uwagę w menu restauracji orientalnych.

Kurczak gongbao

Kwintesencja kuchni syczuańskiej - najpopularniejszej na skalę międzynarodową. To pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę i smażona w stylu stir-fry, doprawiona m.in. imbirem, pieprzem, czosnkiem i sosem sojowym, podana w towarzystwie warzyw. Unikatowy smak nadają daniu orzeszki arachidowe - bez nich potrawa nie jest kompletna!

Kaczka po pekińsku

Kolejne danie, o którym słyszał niemal każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią orientalną. Kaczki po pekińsku można spróbować na całym świecie. Co zapewnia potrawie tak dużą popularność? Wspaniale chrupiąca skórka, mięciutkie i soczyste mięso, gęsty, aromatyczny sos i cieniutkie naleśniki podawane jako dodatek. Można się zakochać!

Trzy głowy Yangzhou

Najbardziej charakterystyczne danie kuchni szanghajskiej, a właściwie - trzy dania. Pierwszym jest klops gotowany w specjalnym, glinianym naczyniu z dodatkiem sosu na bazie sosu sojowego, imbiru, czosnku i kilku innych składników. Drugim - duszony łeb karpia z tofu, a trzecim - świńska głowa gotowana podobnie jak klops, z dodatkiem tego samego czerwonego sosu. Choć brzmi egzotycznie, warto spróbować każdej z odsłon i dać się zaskoczyć!

Zupa z płetw rekina

Choć - z uwagi na trudny dostęp do składników - o takie smakołyki trudno w restauracji Thienlong w Bydgoszczy, Chińczycy uwielbiają to danie. Jest bardzo często podawane na ekskluzywnych przyjęciach, a jego serwowanie potwierdza zamożność osoby, która częstuje bogatym wywarem swoich gości.

Dim sum

Hiszpanie mają tapas, Turcy - meze, a Chińczycy (zwłaszcza Kantończycy) - dim sum. Choć wielu osobom wydaje się, że pod tą nazwą kryją się charakterystyczne pierożki, dim sum to znacznie szersza kategoria potraw. W ten sposób określa się lekkie przekąski, serwowane najczęściej do herbaty. Jakie? Rzeczywiście mogą to być pierożki mięsne gotowane na parze, ale także bułeczki wypełnione parowaną wieprzowiną i ryżem lub coś na kształt sajgonek (które są klasycznym daniem kuchni wietnamskiej) - np. z krewetkami czy tofu.

Imbir, czosnek, pieprz, sos sojowy, mięso, owoce morza - to tylko niektóre składniki, których można skosztować, jedząc dania kuchni chińskiej. Unikatowe połączenia aromatów - tak niecodzienne dla kuchni europejskiej - pozwolą przeżyć prawdziwą kulinarną przygodę. Co najważniejsze, żeby w nią wyruszyć, wcale nie musisz rezerwować biletu lotniczego do Pekinu. Najbardziej typowych dań skosztujesz np. w restauracji Thienlong (Gdańsk, Bydgoszcz, Toruń) lub w innych barach orientalnych. Możesz je również zamówić na wynos i myślami przenieść się na Daleki Wschód - choćby podczas przerwy w pracy. Warto!

Autor: www.pizzaportal.pl.

Komentarze

Mimi
Znam to miejsce, też tam często chodzę na chińskie żarełko :)
Ulka
Dim sum po prostu uwielbiam pod każda postacią :) z mięsem, z dynia z warzywami, mogę je jeść tonami :) A najbardziej smakują mi w Udon Noodle Bar w Warszawie, tam można patrzeć jak kucharz lepi ciasto i przygotowuje farsz na oczach gości :)