At fontes w kuchni

Wyśmienite jedzenieCoraz częściej można spotykać osoby stroniące od polskich dań. Młodzi eksperymentują w kuchni z nowościami, które nie mają nic wspólnego z żurkiem czy też gołąbkami. Nadeszła jednak moda powracania do korzeni, co niekoniecznie oznacza typowe smaki, które gościły na stołach szlachciców czy naszych babek, ale daje szansę wprowadzenia na talerz tradycji w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni.

Korzenie Kuchni Polskiej

Warto zauważyć, że nasza kuchni nie jest jednorodna, a polskie przysmaki mają widoczny wpływ kuchni włoskiej, francuskiej czy też niemieckiej. Wszystko to miało swój początek już w pierwszych latach istnienia naszego kraju za sprawą ślubów polskich królów z cudzoziemkami. To one wprowadzały do zasobów naszej kuchni nowe potrawy i przyprawy z zagranicy. Więc obok naszego rozmarynu, lubczyku, tymianku i pietruszki pojawiły się liście laurowe, szafran, goździki czy też imbir. Pokazuje to różnorodność i bogactwo smakową naszej staropolskiej kuchni, która miała dzięki temu dobry start.

Ewolucja czy rewolucja

Dawna kuchnia jest słynna z walorów smakowych i dobrego smaku. Dzięki zapiskom z pamiętników wiemy, jak wyglądały zastawione suto stoły na biesiadach czy ucztach. Wiele z tych receptur przetrwało dzięki temu do dziś, a my możemy to wykorzystać i przedstawić w nowej odsłonie. Podłoże smaków i aromatów daje teraz duże pole do popisu osobom lubiącym eksperymentować w kuchni. Najlepsi, obeznani w gastronomicznych trendach, kreują nowoczesne dania, ale sięgają też do przeszłości i zapomnianych produktów czy receptur, które niegdyś gościły na stołach Polaków.

Szukanie smaków

Od jakiegoś czasu natura, stare receptury, zapomniane produkty stają się inspiracją dla kuchni XXI w. i są przekształcane na potrzeby współczesnej kuchni. Utalentowani polscy szefowie wyjeżdżają za granicę, by zdobyć doświadczenie i po powrocie wprowadzić coś nowego na salony polskiej kuchni. Dodatkowo od niedawna panuje wśród kucharzy moda na poszukiwanie smaków w terenie: łąka, jezioro czy las nie jest im obcy, chcą oni tam odkryć na nowo: ryby, zioła, owoce leśne, nalewki i sery W końcu nie można ograniczyć polskich dań do schabowego i kapusty, a należy zabiegać o upiększanie tradycji na talerzu i poszerzanie horyzontów na polu smaków.

Wyśmienite jedzenie

Nowe odsłony

Szukanie nowych dodatków, to nie jedyny powód upiększania babcinych przepisów. Duży wpływ na zmiany w kuchni ma też sam sposób przygotowywania. Zmieniają się czasy, więc gotowanie też się modyfikuje. Przede wszystkim następuje ulepszenie technologicznych możliwości. Coraz częściej mówi się o kuchni molekularnej, gdzie zamiast garnków, patelni i brytfanek możemy przyuważyć coś bardziej na kształt laboratorium. Szefowie kuchni dzięki dorobkom fizyki czy biochemii eksperymentują i zrywają ze starymi wyobrażeniami o kuchni. Za ojca tego przełomu i propagatora nowych technik uważa się brytyjskiego fizyka Nicolasa Kurtiego, który znalazł sposób na łącznie natury z nauką.

Tradycyjna kaloryczność?

Zarzutem stawianym naszej kuchni jest bogactwo w kalorie. Doskonale wszystkim wiadomo, że pierwotnie dania polskie były tłuste, ale to z powodu obowiązków, w końcu praca w polu wymagała uzupełnienia kalorii, które były tam szybko spalane. Jednak powstaje alternatywa dla tych, którzy nie mogą już patrzeć na smażone, ociekające tłuszczem potrawy czy inne kaloryczne dania. W końcu jak pokazują badania CBOS, co trzeci rodak stosował jakąś dietę, w dodatku są to przede wszystkim osoby młode i wykształcone, które chcą zadbać o dobrą formę. Skłania to więc do przekształcenia niektórych dań i wprowadzenia w nie zdrowszych odpowiedników. Z tego też powodu szefowie kuchni oraz zwolennicy zdrowego żywienia starają się dania polskie modyfikować, zastępując zbyt kaloryczne składniki "lżejszymi". W końcu, dlaczego nie zastąpić smażonego filetu, tym przygotowanym na parze z galaretką żurawinową, albo zamiast klasycznych pierogów podać nowe ze szpinakiem i papryką.

Kuchnia XXI wieku

Nie warto więc stronić od nowości, myśląc, że zabijamy tradycję. Wystarczy wykorzystać jej bogactwo i różnorodność, by dostosować ją do nowoczesnych trendów. Zwyczajny smak podany w nowej, intrygującej odsłonie, może nie tylko zaskoczyć domowników przy obiedzie, czy gości na imprezie. Jak widać może być to też dobrym wyjściem dla osób chcących odrobinę schudnąć. Zresztą najlepsi polscy szefowie kuchni pokazują, że może to być świetna alternatywa dla jedzenia "na szybko". Dlatego nie opłaca się stronić od nowoczesnej kuchni polskiej, lecz z dumą próbować starych smaków podanych na nowy sposób.

Autor artykułu

Artykuł przygotowała Restauracja Okrasa z Wrocławia specjalizująca się w kuchni polskiej.

Komentarze



Kuchnia amerykańska - fakty i mity

Kuchnia amerykańskaW naszym społeczeństwie nie ma chyba nikogo, kto nie znałby tak



Herbata LOYD dobra na wszystko

Herbata LOYDNie od dziś znamy i stosujemy się do zasady, że "herbata jest dobra na



Tajniki kuchni ukraińskiej

Kuchnia ukraińskaTypowa kuchnia ukraińska jest zbiorem wielu wpływów kulturow



Najważniejsze informacje na temat kawy

Ziarna kawyNa temat kawy powstało bardzo wiele mitów. Nie zmienia to faktu, że jest to obe