Czarnuszka w kuchni

Czarnuszka w kuchniWedług pradawnego powiedzenia, czarnuszka "to lekarstwo, które leczy wszystko prócz śmierci". Ile w tym prawdy? Całkiem sporo, jednak dziś nie o właściwościach pro-zdrowotnych czarnuszki i oleju z czarnuszki, ale o ich zastosowaniu w codziennej kuchni!

Czarnuszka w kuchni

Nasiona czarnuszki to niewielkich rozmiarów czarne nasiona, przypominające sezam (z tego też powodu mylnie nazywane są często czarnym sezamem), o bardzo intensywnym i charakterystycznym smaku i zapachu. Kto raz ich spróbuje, na zawsze zapamięta aromat i posmak czarnuszki. Jedni go kochają, inni wręcz przeciwnie. Intensywny zapach czarnuszka zawdzięcza zawartym w niej olejkom eterycznym.

Nazywana Czarnym Złotem, stosowana była już w starożytnym Egipcie. Kochała ją na przykład królowa Kleopatra, która (jak donoszą źródła) stosowała czarnuszkę w celach pielęgnacyjnych.

Nasiona czarnuszki w kuchni

Nasiona czarnuszki ze względu na swój charakterystyczny ostry smak mogą z powodzeniem zastępować ostre przyprawy takie jak pieprz czy paprykę. Doskonale podkręcają smak różnistych potraw, nadając im zupełnie nowego charakteru. Nasiona są wygodne w obróbce - łatwo je rozkruszyć, więc mogą posłużyć jako podstawa marynaty przygotowywanej w moździerzu. Komercyjnie czarnuszkę spotkamy na przykład w serach korycińskich czy gotowych mieszankach do wypieku pieczywa. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie czarnuszki jest dodanie jej do zupy w czasie gotowania - dzięki temu zupa będzie miała bardziej wyrazisty smak. Czarnuszka bardzo lubi się z warzywami kapustnymi, więc dodana do bigosu, zasmażanej kapusty czy łazanek, wspaniale podkreśli smak tych potraw. Czarnuszką można posypać również wypieki - pieczywo, paszteciki, ciastka. Nasiona czarnuszki nadadzą ciekawego wyrazu sałatce czy surówce - znakomicie skomponują się ze świeżymi warzywami, owocami i orzechami.

Olej z czarnuszki w kuchni

Wiele osób nie używa oleju z czarnuszki ze względu na opinie o jego smaku. To prawda, że w pierwszym kontakcie olej z czarnuszki może zaskoczyć, jednak po bliższym zapoznaniu z tym płynnym czarnym złotem, może okazać się, że ten olej szybko zdobędzie nasze serce. Bardzo aromatyczny, nieco egzotyczny i z całą pewnością nieporównywalny z żadnym innym smakiem olej z czarnuszki, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i wysokie wartości odżywcze, powinien znaleźć swoje stałe miejsce w każdym domu. Wartościowy olej z czarnuszki to ten tłoczony na zimno i nierafinowany - stosowanie takiego produktu okolone jest jednak pewnymi ograniczeniami. Ze względu na sposób produkcji, olej z czarnuszki powinien być stosowany tylko na zimno - nie wolno go podgrzewać ani tym bardziej na nim smażyć - w przypadku obróbki cieplnej taki olej traci swoje cenne właściwości.

Olej z czarnuszki to doskonałe uzupełnienie świeżej sałatki czy surówki oraz dodatek do koktajli, smoothies. Jeżeli w naszej kuchni samodzielnie przygotowujemy pasty kanapkowe, np. na bazie twarogu, ciecierzycy czy soczewicy lub innych pieczonych warzyw, olej z czarnuszki będzie doskonałym dodatkiem do pasty, który nie tylko nada jej ciekawej konsystencji, ale także podsyci smak.

Olej czarnuszkowy to zdecydowanie wartościowy produkt, który warto wpleść w codzienne przepisy. Ciekawe skomponowanie go ze świeżymi warzywami czy owocami sprawi, że nawet największemu przeciwnikowi charakterystycznego smaku oleju z czarnuszki, produkt ten będzie smakował

Artykuł powstał przy współpracy z producentem oleju z czarnuszki, firmą Laboratorium Biooil.

Komentarze



Polska Super Piątka

Zdrowe produktyPewnie nieraz słyszeliście o produktach o niezwykłych właściwościach odż



Kuchnia amerykańska - fakty i mity

Kuchnia amerykańskaW naszym społeczeństwie nie ma chyba nikogo, kto nie znałby tak



Herbata LOYD dobra na wszystko

Herbata LOYDNie od dziś znamy i stosujemy się do zasady, że "herbata jest dobra na



Tajniki kuchni ukraińskiej

Kuchnia ukraińskaTypowa kuchnia ukraińska jest zbiorem wielu wpływów kulturow