Dieta eliminacyjna w alergii - korzyści i zagrożenia jej stosowania

Dieta eliminacyjna w alergiiDieta eliminacyjna jest stosowana w przypadku nadwrażliwości na składnik diety wywołujący powtarzalne objawy pochodzące z różnych układów. Na co należy zwrócić uwagę, eliminując z diety konkretną grupę produktów?

Dieta eliminacyjna - na czym polega?

Dietę eliminacyjną należy niezwłocznie wprowadzić po oznaczeniu alergenów pokarmowych. Objawy alergii zwykle ustępują po czasie 1-2 tygodni od wyeliminowania składnika pożywienia, powodującego odpowiedź immunologiczną.

Celem stosowania diety eliminacyjnej jest:

  • zahamowanie reakcji alergicznej;
  • wyciszenie odpowiedzi immunologicznej w obrębie przewodu pokarmowego;
  • ograniczenie przepuszczalności bariery ochronnej błony śluzowej dla trofoalergenów;
  • regeneracja błony śluzowej jelit;
  • zminimalizowanie ryzyka powstawania alergii krzyżowych;
  • poprawa procesów trawienia i wchłaniania;
  • odbudowa mikroflory jelitowej;
  • nabywanie tolerancji pokarmowej na produkty i substancje uczulające;
  • poprawa ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia pacjenta.

Wykrycie alergenu pokarmowego nie gwarantuje braku powstawania incydentów związanych z objawami alergii. Kluczową rolę będzie też odgrywać edukacja pacjentów w kwestii obecności antygenu w różnych produktach dostępnych w sprzedaży. Na przykład osoby z alergią na mleko mogą nie mieć odpowiedniej wiedzy i świadomości, w jakich dodatkowo produktach spożywczych występuje mleko lub jego pochodne. Często też, na etykietach produktów podawane są inne nazwy białek mlecznych np. laktoglobulina, laktoalbumina lub kazeina, które mogą zostać nierozpoznane przez konsumentów jako potencjalny alergen.

Odrębną sprawą jest umiejętne stosowanie diety eliminacyjnej, która nie będzie prowadziła do niedoborów składników odżywczych. Stąd niezwykle istotna jest rola dietetyka i zastosowanie konkretnej wiedzy umożliwiającej prawidłowe wprowadzenie diety eliminacyjnej. U wielu osób doskonale sprawdzi się dieta pudełkowa Super Menu w Warszawie i innych miastach objętych codzienną dostawą. Catering dietetyczny gwarantuje zbilansowane posiłki, przygotowane ze świeżych składników, wysoko odżywcze posiłki. Wybór konkretnego menu, gdzie eliminowane są składniki diety wywołujące alergeny pokarmowe, zapewnia bezpieczeństwo spożycia.

Dieta bezmleczna - możliwe powikłania

Oczywiste korzyści stosowania diety bezmlecznej są związane z ograniczeniem i późniejszym ustąpieniem objawów klinicznych alergii na białka mleka krowiego. Należy wziąć pod uwagę, że dieta, szczególnie dziecka powinna zapewnić dostarczenie wszystkich składników pokarmowych, które będą warunkować prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dieta eliminacyjna musi zakładać wprowadzenie produktów, które będą cechować równoważne właściwości odżywcze. Niewłaściwe postępowanie dietetyczne niesie ze sobą ryzyko niedoborów. Niedożywienie u dzieci, a szczególnie we wczesnym okresie życia grozi gorszym rozwojem fizycznym i intelektualnym.

Powikłania w wyniku stosowania diety bezmlecznej:

  • zbyt niska podaż energii dostarczanej z pożywieniem;
  • obniżone spożycia białka;
  • obniżone spożycie tłuszczów;
  • niedobory witamin (D, E, A, B3, B2);
  • niedobory składników mineralnych (głównie wapnia i żelaza).

Innym zagrożeniem związanym ze stosowaniem diety eliminacyjnej, bezpośrednio niezwiązanym ze sposobem żywienia są zaburzenia odżywiania. Wynikają one często ze strachu przed jedzeniem i co za tym idzie eliminowanie z diety zbyt wielu produktów, co do których nie ma medycznych przesłanek, ani nie są potwierdzone próbą eliminacji i prowokacji.

Dieta bezglutenowa - jakie niesie zagrożenia?

U pacjentów będących na diecie eliminującej gluten istnieje ryzyko występowania niedoborów pokarmowych. Produkty bezglutenowe cechuje niższa zawartość białka, błonnika pokarmowego witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu oraz wapnia. Dodatkowo produkty bezglutenowe ze względu na wysoki stopień przetworzenia zwierają zwiększone ilości tłuszczu (kwasów tłuszczowych nasyconych i utwardzonych tłuszczy roślinnych), sacharozy i skrobi, co wpływa na wysoki indeks glikemiczny [18, 36, 45].

Niedobory pokarmowe związane ze stosowaniem diety bezglutenowej:

  • białko;
  • błonnik pokarmowy;
  • witamin A, D, E;
  • witaminy z grupy B;
  • składniki mineralne - żelazo, wapń, cynk, magnez.

Pozytywny aspekt zastąpienia zbóż glutenowych innymi grupami produktów - warzywami, owocami oraz produktami pochodzenia zwierzęcego będzie skutkować zwiększoną podażą mikro i makroelementów. Będzie to wpływać na podaż błonnika pokarmowego, co usprawni pracę przewodu pokarmowego i będzie przeciwdziałać powstawaniu zaparć.

Wprowadzenie zasad diety bezglutenowej może mieć także przełożenie na aspekty ekonomiczne i praktyczne. Zwykle zamienniki produktów zbożowych są droższe od tradycyjnych glutenowych. Dodatkowo restrykcyjna dieta bezglutenowa wiąże się najczęściej z koniecznością samodzielnego przygotowywania posiłków. Przekłada się to na trudność w przestrzeganiu diety.

Brak wyspecjalizowanej opieki dietetycznej przyczynia się do wielu błędów w zakresie planowania posiłków i konstruowania jadłospisów, których dzięki fachowej wiedzy można uniknąć.

Komentarze