Dieta w niedoczynności tarczycy. Co jeść a czego unikać?

Dieta w niedoczynności tarczycyNiedoczynność tarczycy to poważne i częste schorzenie dotykające głównie kobiety. Wynika ono  z niskiego stężenia hormonów tarczycowych we krwi, które prowadzi do zaburzeń funkcjonowania całego organizmu. Niezwykle istotna w problemach tarczycowych jest zdrowa i pełnowartościowa dieta. Dowiedz się, co należy jeść, a czego unikać w diecie przy niedoczynności tarczycy.

Tarczyca to niewielki narząd zbudowany z ogromnej ilości pęcherzyków, znajdujący się w dolnej części szyi. Tarczyca produkuje dwa hormony: tyroksynę i trójjodotyroninę. Są to hormony niezbędne dla naszego zdrowia.

Czym jest niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność tarczycy to choroba wynikająca z niewystarczającej ilości hormonów tarczycowych. Przyczyną niedoczynności tarczycy jest często przewlekły niedobór jodu w diecie, ale także stosowanie niektórych leków, stan po usunięciu tarczycy lub po leczeniu nadczynności tarczycy.

Objawy niedoczynności tarczycy

Choroba może długo nie wywoływać żadnych niepokojących objawów, które nakłaniają do wizyty u lekarza. Najczęstszymi objawami niedoczynności tarczycy są:

  • Przyrost masy ciała
  • Zmęczenie, osłabienie
  • Senność
  • Brak koncentracji
  • Zaparcia
  • Obfite krwawienia miesiączkowe
  • Suchość skóry

Leczenie niedoczynności tarczycy

Podstawą leczenia niedoczynności tarczycy jest podawanie tyroksyny w dawkach indywidualnych dla każdego chorego. Lek stosuje się rano na czczo na 30-60 minut przed pierwszym posiłkiem. Uzupełnieniem leków jest zdrowa, zbilansowana i różnorodna dieta, która pełni bardzo istotną rolę w regulowaniu zaburzeń produkcji hormonów tarczycowych.

Dieta w niedoczynności tarczycy

Dieta w tym częstym schorzeniu tarczycy powinna być urozmaicona, pełnowartościowa i w większości przypadków niskokaloryczna ze względu na problemy z wagą u osób chorych. Musi ona dostarczać odpowiednie ilości jodu, selenu, żelaza i cynku, a także pełnowartościowe białko i błonnik pokarmowy.

Co należy jeść przy niedoczynności tarczycy?

Ryby i owoce morza

Są one podstawowym źródłem jodu, którego nie może zabraknąć w diecie osób z niedoczynnością tarczycy. Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycowych. Ryby należy jeść co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Najcenniejszymi źródłami jodu są ryby morskie takie jak dorsz, łosoś, tuńczyk i makrela.

Pełnoziarniste produkty zbożowe

Produkty zbożowe z pełnego przemiału są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, magnezu, cynku czy witamin z grupy B. W diecie należy stosować pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze i brązowy ryż, komosę ryżową, amarantus.

Owoce i warzywa

Nie może ich zabraknąć w diecie, ponieważ są źródłem cennych witamin i minerałów. Są zazwyczaj niskokaloryczne i zapewniają uczucie sytości, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Warzywa i owoce powinny pojawiać się w diecie kilka razy dziennie.

Nabiał

Jest głównym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia organizmu. Produkty mleczne dostarczają witaminy z grupy B oraz witaminę A i D oraz zawierają pełnowartościowe białko. W niedoczynności tarczycy należy stosować chudy nabiał taki jak chude jogurty, kefir, maślanka, chudy twaróg.

Zdrowe tłuszcze

Są bardzo istotnym składnikiem zdrowej diety. Należą do nich przede wszystkim tłuszcze roślinne znajdujące się w olejach, nasionach, pestkach, ale także tłuszcze zwierzęce, które znajdziemy w rybach. Należy je wprowadzać do diety, pamiętając jednak, że są wysokokaloryczne.

Jajka

Są one najcenniejszym źródłem białka o najwyższej wartości odżywczej. Zawierają także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz żelazo. Należy o nich pamiętać w diecie osób z niedoczynnością tarczycy.

Sól morska

Jest naturalnym źródłem jodu. Powinno się ją stosować zamiast zwykłej soli do przyprawiania potraw.

Czego należy unikać w diecie na niedoczynność tarczycy?

Uważaj na substancje wolotwórcze

Goitrogeny (substancje wolotwórcze) utrudniają wchłanianie jodu z pokarmu. Znajdują się one w niektórych warzywach. W diecie przy niedoczynności tarczycy nie trzeba z nich całkowicie rezygnować, a tylko ograniczyć ich spożywanie. Aby zmniejszyć zawartość goitrogenów w produktach należy je gotować lub dusić bez przykrywki.

Warzywa zawierające substancje wolotwórcze:

  • kapusta biała;
  • kapusta włoska;
  • kapusta pekińska;
  • brukselka;
  • cykoria;
  • rukola;
  • brokuły;
  • kalafior;
  • jarmuż.

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny także unikać białego pieczywa, tłustych mięs, tłuszczów trans, które znajdziemy np. w frytkach, oraz białego cukru.

Odpowiednie dobranie produktów oraz zbilansowanie diety ma kluczowe znaczenie w leczeniu poważnego schorzenia, jakim jest niedoczynność tarczycy. Menu musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do produkcji hormonów tarczycowych oraz ograniczać produkty wysokokaloryczne i zaburzające gospodarkę lipidową. W przypadku problemów z tarczycą warto zgłosić się o pomoc do dietetyka.

Autor: Aneta Stolarz, www.dietetyczne-przepisy.net.

Ocena: 5.0

Komentarze