Dlaczego lepiej wybierać parówki z szynki?

Parówki z szynkiPrzez długi czas parówki były uznawane za niezdrowy produkt. Szczególnie z uwagi na fakt, że większość tego rodzaju wyrobów składała się z mięsa oddzielonego mechanicznie, a także dodatkowych chemicznych konserwantów. Jednak coraz wyższa świadomość konsumentów sprawia, że producenci wprowadzili na rynek parówki z szynki, które cieszą się ogromną popularnością. Podpowiadamy, dlaczego to właśnie one powinny znaleźć się na naszych talerzach.

Za co lubimy parówki?

Parówki to kiełbaski, które charakteryzują się bardzo drobno zmieloną strukturą. Są łagodne w smaku i można je spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimo. Najczęściej wybieramy je na śniadanie lub kolację, niekiedy także jako szybką przekąskę między posiłkami. Jedna z pewnością znajdą się pośród nas takie osoby, które potrafią wyczarować z nich nawet dania obiadowe. Choć gust to kwestia indywidualna, nie da się ukryć, że większość Polaków lubi, bądź lubiła parówki - do momentu, w którym dowiedziała się, z czego się je produkuje.

Jakie parówki warto kupić?

Podczas zakupów warto kierować się składem tych drobno mielonych wędlin. To właśnie etykiety są skarbnicą wiedzy na temat tego, co kryje się w danej kiełbasce. Pamiętajmy, że znajdujące się na opakowaniu składniki są podane w kolejności malejącej. Zatem tego pierwszego, będzie w konkretnym produkcie najwięcej. Na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu?

  • procent mięsa w składzie - choć na sklepowych półkach znajdziemy parówki kuszące swoją ceną, ich skład nie zachwyci nas już tak bardzo. Niestety im większy odsetek mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli tzw. MOM-u tym gorsza jakość produktu i parametry żywieniowe. Pamiętajmy, że tego składnika nie zalicza się do mięsa - miejmy to na uwadze podczas zakupów,
  • ilość składników - im krótsza ich lista, tym lepiej. W tym przypadku mamy pewność, że brakuje w nich sztucznych oraz niemięsnych dodatków,
  • ilość dodatków - tutaj, koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę m.in.: na fosforany, które dość często znajdują się parówkach. Dzięki swoim właściwościom powodują pęcznienie mięsa, co dla producentów jest równoznaczne z tym, że lepiej, a przede wszystkim taniej dodać jest fosforany niż użyć więcej wartościowych produktów. Co więcej, fosforany, które przyjmujemy wraz z żywnością, hamują wchłanianie wapnia.

Parówki z szynki - nowa jakość

Towarem z wyższej półki, który z pewnością zasługuje na naszą uwagę, są parówki z szynki. Te produkty charakteryzują się wysoką zawartością mięsa z szynki i nie znajdziemy w nich MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie - co pozytywnie wpływa nie tylko na smak, lecz także polepsza ich jakość oraz zwiększa wartość odżywczą. Ten rodzaj parówek charakteryzuje się także zdecydowanie krótszą listą składników bez zbędnych dodatków i konserwantów. Warto jednak pamiętać, że takie produkty mają znacznie krótszy termin przydatności do spożycia. Jeśli zdecydujemy się na wyroby wędliniarskie pozbawione chemii, wybierajmy te, które zostały ułożone w najgłębszych częściach sklepowych lodówek. W domu zaś schowajmy je w najzimniejsze miejsce w chłodziarce. Sięgając po parówki z szynki, powinniśmy dokładnie czytać etykiety, ponieważ różnią się one między sobą rodzajem, a także ilością stosowanych dodatków. Pamiętajmy, aby spożywać je z umiarem, ponieważ są to produkty o dość wysokiej kaloryczności.

Komentarze