Idealna zastawa stołowa

Zastawa stołowaZastawa stołowa to podstawowe wyposażenie w każdym domu. Jakże ważne jest to, z czego pijemy i na czym jemy. To daje nam małą namiastkę codziennego luksusu lub zwykłej wygody. Jeśli wybierzemy dobrą zastawę, będzie nam ona służyła wiele lat. Talerze, filiżanki czy sztućce powinny być estetyczne, wygodne i pasować do stylu naszego mieszkania. Jak wybrać idealną zastawę stołową i sprawić, że będzie się świetnie prezentować przez długi czas?

Zastawa stołowa na co dzień i od święta

Zanim wybierzemy zastawę stołową, powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak i kiedy będziemy z niej korzystać. Jeśli ma ona służyć nam na co dzień, to przede wszystkim musi być funkcjonalna. Talerze powinny mieć kształt i wielkość, która dostosowana jest mniej więcej do wielkości naszych posiłków.

Podobnie filiżanki czy kubki muszą się charakteryzować odpowiednią pojemnością i dobrze pasować do naszych dłoni, bo co z tego, że wybierzemy oryginalną i piękną filiżankę z niewielkim uszkiem, jeśli trudno będzie ją utrzymać w ręce. W domu przecież chcemy czuć się swobodnie i potrzebne są nam wygodne przedmioty użytkowe, z których możemy korzystać intuicyjnie, a w tym przypadku wypicie kawy może być wyzwaniem.

Warto też pomyśleć o sztućcach, a te proste, wykonane ze stali nierdzewnej, będą świetnie służyły każdego dnia. Inaczej sprawa ma się, gdy wybieramy zastawę na specjalne okazje. Ta powinna być jak najbardziej efektowna.

Ważne też jest to, ilu osobom ma służyć komplet odświętnych naczyń. Ostatnio coraz popularniejsza jest wersja na 10 osób, co czasem jeszcze często budzi zdziwienie mamy czy babci, ponieważ kiedyś kupowało się komplety w zasadzie w dwóch wariantach - na 6 lub 12 osób.

Elementy dodatkowe

Oczywiście, zastawa na co dzień, ale i ta świąteczna, to nie tylko talerze i filiżanki. Komplety muszą być uzupełnione o dodatkowe elementy, takie jak miski, salaterki i półmiski. Temat wymaga gruntownego przemyślenia, bo trzeba koniecznie wziąć pod uwagę fakt, że jedzenie należy w czymś podawać.

Najlepiej zdecydować się na miski w trzech różnych wielkościach, bo to w zasadzie umożliwi nam podanie każdej potrawy. Podobnie sprawa ma się, jeśli chodzi o półmiski, których musi być kilka. Kwestią dyskusyjną jest waza do zupy.

Wiele osób z niej rezygnuje, chcąc zaoszczędzić trochę miejsca w szafkach kuchennych. Jednak, podawanie zupy w wazie nie dość, że wygląda świetnie, to jest jeszcze niezwykle wygodne. Ciekawym elementem zastawy są też sosjerki, które zdecydowanie ułatwiają podawanie sosów i dresingów.

Trzeba też pomyśleć o specjalnej łyżce wazowej do nabierania zupy, o widelcach do mięsnych przekąsek, wykładanych na półmiski i o innych sztućcach specjalnych, służących do nakładania potraw.

Codzienne użytkowanie

Wybierając zastawę, musimy także zwrócić uwagę na to, czy nadaje się ona do mycia w zmywarce. Naczynia, które trzeba myć ręcznie, mają często niezbyt trwałe elementy ozdobne, które mogą blaknąć, a malowane elementy dekoracyjne po prostu zanikać.

Jeśli zamierzamy korzystać ze zmywarki, wybierajmy nowoczesne środki, takie, jak tabletki do zmywarki Finish, bo to one zapewnią nam nie tylko czystość i połysk naczyń, ale także ochronią je przed niszczeniem i matowieniem.

Komentarze