Indukcyjna, elektryczna czy gazowa? Odpowiednie płyty grzewcze do odpowiednich patelni

Kuchnia

Odpowiednio dobrana patelniaWiele osób, które postanowiły iść za modą i wymieniły swoją starą płytę grzewczą na płytę indukcyjną poczuło zawód, kiedy okazało się, że ich dotychczasowe patelnie na niej nie działają. Jakie patelnie nadają się zatem do płyt indukcyjnych i czym różnią się od tych, które nie posiadają odpowiednich właściwości? I jak to jest z innymi rodzajami płyt i patelni? Wyjaśniamy!



Płyta elektryczna

W tym wypadku dokonajmy pewnego wyjaśnienia. Otóż, mówiąc płyta elektryczna mamy na myśli płytę, do której zasilania potrzebujemy energii elektrycznej, ale która nie wykorzystuje zjawiska indukcyjności. Taka płyta jest najmniej problematycznym wyborem. Po pierwsze niemal każdy rodzaj garnka pasuje do palników takiego urządzenia. Niemal, bo gdy mówimy o klasycznym, chińskim woku, to trzeba podkreślić, że będzie działał, ale jego wydajność znacząco spadnie. Poza tym przypadkiem każdy rodzaj patelni będzie w stanie działać prawidłowo na płycie elektrycznej, również tej wykonanej z ceramiki.

Płyta gazowa

Gaz jest najpowszechniejszym źródłem energii służącym gotowaniu. Płyta gazowa nie posiada zbyt wielu ograniczeń. Co więcej, wok, o którym wspomnieliśmy wyżej, będzie wydajniej pracował na gazie. W dalszym ciągu będzie on potrzebował konkretnego rodzaju palnika, by uzyskać maksimum energii, ale zdecydowanie jest to patelnia przeznaczona na płyty gazowe. Minusem używania gazu są jego właściwości trujące. Z łatwością przypala garnki i osadza się na nich tworząc nieprzyjemny i trudno usuwalny nalot.

Płyta indukcyjna

To również płyta wykorzystująca energię elektryczną, można rzec - sprawca całego zamieszania. Jako, że płyta ta wykorzystuje zjawisko ferromagnetyzmu, patelnia do niej dostosowana musi zawierać związki przewodzące magnes. Jeżeli jest ich pozbawiona staje się bezużyteczna, gdyż indukcja nie zajdzie. W ten sposób nowa moda stała się kłopotem dla wielu ludzi. Nie oznacza to jednak, że płyta indukcyjna nie ma sensu. Wiele garnków i patelni potrafi dostosować się do wymogów indukcji, a dzięki tej technologii jesteśmy mniej narażeni na oparzenia, gdyż płyta indukcyjna nie nagrzewa się do tak wysokich temperatur jak zwykła elektryczna. Poza tym dzięki niej jesteśmy w stanie wygenerować nieco mniejsze rachunki za prąd. Mimo, że nie są to wartości kolosalne, to jednak liczy się każda zaoszczędzona złotówka.

Sprzęt kuchenny

Każda płyta grzewcza w kuchni ma swoje własne zalety, jak i wady, ale z pewnością warto przyjrzeć się uważnie każdej opcji, aby wybrać tę najlepszą, dopasować do indywidualnych potrzeb. Mamy jednak nadzieję, że powyższy poradnik wyjaśnił sytuację z patelniami na indukcję i teraz każdy, uzbrojony w tę wiedzę, będzie mógł kupić taką płytę grzewczą, na jaką będzie miał ochotę.

Komentarze