Jak poprawnie nakryć do stołu?

Nakrycie do stołuPrawidłowo nakryty stół to wyraz wysokiej kultury gospodarzy, a także oznaka szacunku do gości. Choć każda rodzina ma swoje własne zwyczaje, to podczas większych uroczystości zasady savoir-vivre nakazują przestrzegania pewnych konwenansów. Warto zatem wiedzieć, jak prawidłowo nakryć do stołu, aby przyjęcie było bardziej wytworne i eleganckie.

Odpowiedni dobór sztućców ma również wymiar praktyczny - gościom będzie się łatwiej spożywać posiłek, jeżeli będą mieli do dyspozycji wybór widelczyków, noży i łyżeczek dopasowanych do potrawy.

Obrus

Nakrycie stołu zaczynamy oczywiście od obrusa - czystego, idealnie wyprasowanego i dopasowanego do wymiarów stołu. Obrus musi zwisać w równej długości po każdej stronie stołu - nie może być ani za mały, ani za duży. Pamiętajmy, że materiał musi zwisać min. 20 cm z każdej strony. Kolor tkaniny powinien współgrać z charakterem uroczystości, choć najczęściej wybierana jest bezpieczna biel lub écru. Jeżeli zastawa jest wzorzysta, wówczas obrus powinien być gładki i stonowany. Jeżeli nakrycie stołu jest jednolite, możemy pozwolić sobie na ciekawszą tkaninę, np. w kwiaty, kratkę, pasy etc. Najważniejsza jest jednak harmonia i umiar.

Serwetki

Goście będą korzystać z serwetek, które służą do wycierania ust oraz zabezpieczają kolana przed zabrudzeniem. Serwetki są również świetnym elementem dekoracyjnym, a także świadczą o randze spotkania. Najbardziej efektowne są płócienne egzemplarze, dlatego najczęściej są wybierane na spotkania biznesowe lub wesela. Serwetki powinny być odpowiednio złożone, najlepiej w jakiś ciekawy kształt, np. łabędzia, piramidy, kwiatu lotosu itp. Sposoby składania wraz z dokładną instrukcją można znaleźć w internecie.

Nakrycie do stołu

Sztućce

Kolejny element nakrycia stołu to sztućce. Najbardziej wytworne są oczywiście te wykonane ze srebra, a na drugim miejscu posrebrzane. Mało kto jednak posiada takowe na wyłączność, ponieważ zakup takich elementów zastawy jest ogromnym wydatkiem. Jeżeli nie przyjmujemy Brytyjskiej Królowej, wystarczą sztućce wykonane z metalu, ale o ciekawym designie. Dobrze, jeżeli nie są zupełnie płaskie, ale mają wygodne rączki, które ułatwiają trzymanie ich w dłoni. Układając sztućce wokół talerzy kierujemy się przede wszystkim funkcjonalnością i wygodą, czyli kładziemy je według kolejności użycia. Zatem od zewnątrz muszą spoczywać elementy, które będą potrzebne do pierwszego dania, a bliżej talerza do kolejnych. Noże układamy ostrzem do lewej strony. Jeżeli przyjęcie będzie rozpoczynać się od zupy, pierwszym sztućcem po prawej stronie powinna być łyżka. Powyżej talerza układamy sztućce, których będziemy używać do deseru.

Przestrzeń osobista

Kładąc talerze musimy zachować co najmniej 50 cm dla każdej osoby. Taka przestrzeń pozwoli na swobodne operowanie sztućcami i spożywanie posiłku. Talerze muszą stać przy krawędzi stołu, ale w odległości około 2 centymetrów od niej.

Szklanki i kieliszki

Naczynia przeznaczone do napojów układamy po prawej stronie, zazwyczaj stosując zasadę - od lewej do prawej, od najmniejszego naczynia do największego lub odwrotnie.

Uwzględniając wymienione zasady stworzymy wzorowe nakrycie stołu dla naszych gości, dzięki czemu okażemy im szacunek i pokażemy swoją gościnność, licząc na to, że w przyszłości ponownie do nas zawitają.

Artykuł został przygotowany dzięki uprzejmości BBHome - sklep z artykułami meblowymi i dekoracyjnymi do domu i ogrodu. Nowoczesne meble i wyposażenie wnętrz.

Komentarze



Kawowy savoir vivre, czyli jak podawać kawę

KawaCzęsto mówimy, że umówiliśmy się z kimś na kawę, lub spotkaliśmy się przy kawie. Ten aromatyc



Plażowy savoir vivre

Plażowy savoir vivreNiedługo już rozpocznie się tak długo oczekiwany przez większ



Sposób podawania potraw

Podawanie potrawSposób podawania potraw Nakryty



Savoir vivre w samolocie i innych środkach transportu

Savoir-vivre w samolocieJeśli myślisz, że podczas podróży możesz się zachowywa