Jak wybrać dobrą patelnię? Skorzystaj z naszych porad!

PatelniaZastanawiasz się nad wyborem patelni do swojej kuchni? Masz naprawdę dużo możliwości, dlatego warto wcześniej rozważyć plusy i minusy różnych produktów. W tym krótkim poradniku opiszemy Ci najpopularniejsze rodzaje patelni. Zapraszamy do lektury!

Patelnie aluminiowe

Patelnie aluminiowe to jedne z najbardziej popularnych akcesoriów tego typu. Są lekkie, wygodne i stosunkowo tanie, dlatego tak wiele osób je wybiera. Najczęściej spotyka się patelnie aluminiowe z powłoką teflonową, która ma właściwości nieprzywierające i nieprzypalające. Właśnie dzięki nim z łatwością przygotujesz zdrowy posiłek bez użycia dużej ilości tłuszczu, a nawet w ogóle bez tłuszczu.
Patelni aluminiowych można używać na wszystkich typach kuchenek.

Warto jednak wziąć pod uwagę to, że są one nieco delikatne, dlatego trzeba się z nimi obchodzić ostrożnie, na przykład nie myć w zmywarce. Warto przy nich używać także delikatnych łopatek czy łyżek (na przykład plastikowych lub drewnianych), aby nie uszkodzić powłoki teflonowej.

Patelnie stalowe

Takie patelnie to akcesoria do zadań specjalnych. Są wykonane ze stali nierdzewnej lub stali węglowej. Nie są niczym powlekane, co sprawia, że są bardzo zdrowe. Podczas użytkowania nie ma obawy, że uszkodzimy powłokę, która wydziela szkodliwe substancje.

Patelnie stalowe są nie do zdarcia - odporne na zarysowania i uszkodzenia, więc z pewnością posłużą Ci długie lata. Są one także odporne na korozję. Można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek i myć w zmywarce. Minusem jest jednak to, że nie należy ich przegrzewać, ponieważ w bardzo dużej temperaturze mogą zacząć przywierać potrawy. Co więcej, patelnie stalowe są też dosyć ciężkie, więc nie będą się nadawać dla delikatnych osób.

Patelnie żeliwne

Wiele osób chwali sobie patelnie żeliwne. Nic dziwnego, są one niezwykle wytrzymałe - nie posiadają żadnej powłoki, którą można by uszkodzić. Dlatego też można do nich używać każdego narzędzia kuchennego, bez obawy o zadrapanie. Podczas smażenia nie wydzielają szkodliwych substancji, więc nie wpływają negatywnie na przygotowywane jedzenie.

Dużą zaletą jest to, że żeliwne patelnie podkreślają smak przygotowywanych potraw. Minusami za to jest wysoka cena patelni, duża waga (zdecydowanie polecamy je dla silniejszych osób) i konieczność specjalnej pielęgnacji. Żeliwne patelnie wymagają także użycia większej ilości tłuszczu.

Patelnie miedziane

Alternatywą dla patelni żeliwnych są patelnie miedziane z domieszką stali nierdzewnej. Dzięki miedzianej części zewnętrznej naczynie doskonale przewodzi ciepło. Tym samym temperatura jest równomiernie rozprowadzona po całej jego powierzchni. To daje kucharzowi dokładną kontrolę nad smakiem czy konsystencją przygotowywanych potraw. Patelnia miedziana jest pokryta od wewnątrz stalą nierdzewną, przez co nie reaguje z kwaśnym odczynem gotowanych produktów. Ponadto, stal nierdzewna jest wytrzymała, uniwersalna i łatwa do wyczyszczenia. Podsumowując: same plusy!

Szukasz patelni dla siebie? Sprawdź ofertę sklepu TGHome! Znajdziesz tam patelnie najwyższej jakości, znanych marek o długoletniej tradycji. Jedną z nich jest francuska de Buyer, którą tworzą pasjonaci, jak również eksperci gotowania. Sprawdź!

Komentarze