Jak wybrać najlepsze garnki do płyty indukcyjnej?

Garnki do płyty indukcyjnejPodczas budowania domu czy kupna mieszkania już na etapie remontu należy wybrać rodzaj płyty grzewczej do kuchni, a dopiero potem pomyśleć o garnkach, meblach i reszcie wyposażenia. Dziś coraz więcej osób wybiera płytę indukcyjną, ponieważ takie rozwiązanie ma wiele zalet. Czym powinny charakteryzować się garnki na indukcję i jak je wybrać?

Obecnie na rynku dostępne są cztery rodzaje płyt grzewczych: gazowa, elektryczna, ceramiczna i indukcyjna. Najpopularniejsze są płyty gazowe i indukcyjne. Wybór zależy głównie od dostępności mediów - jeśli ktoś ma gaz, zazwyczaj wybiera płytę gazową. Płyty tego rodzaju są dość tanie - jako samo urządzenie, a także w eksploatacji. Rzadko się psują i działają niezależnie od dostaw prądu. Jednak mają też swoje wady - są niebezpieczne z uwagi na ogień i możliwość nieszczelnej instalacji. Poza tym, gotowanie na gazie trwa dłużej niż na indukcji, a garnki nawet dobrej jakości są narażone na przypalenie. Utrzymanie w czystości płyty gazowej nie jest łatwe.

Coraz częściej do kuchni wybierane są płyty indukcyjne, czyli elektryczne, które oprócz prądu wykorzystują zjawisko indukcji - wytwarzania pola elektromagnetycznego. Bardzo szybko się nagrzewają i dlatego gotowanie na nich trwa krócej. Są łatwe w utrzymaniu w czystości i bezpieczne - nie ma ryzyka poparzenia.

Czym muszą charakteryzować się garnki do płyty indukcyjnej?

Jeśli decydujemy się na ten rodzaj płyty, niezbędne będą garnki specjalnie do niej przeznaczone. Charakteryzują się odpowiednim dnem, które wykazuje właściwości ferromagnetyczne. Powinno być ono dość grube (około 5-10 mm), gdyż zbyt cienkie może podlegać deformacjom i w związku z tym będzie mniej przylegało do płyty. Dno może składać się z jednej lub wielu warstw - garnki dobrej jakości, dostosowane do płyty indukcyjnej, mają ich zazwyczaj od 3 do 6. W garnkach trójwarstwowych pierwsza warstwa to materiał ferromagnetyczny, druga to stop aluminium lub stali nierdzewnej, a trzecia jest pokryta powłoką nieprzywierającą.

Gotowanie na indukcji jest energooszczędne z racji małych strat ciepła, a poza tym indukcja jest punktowa - między dnem garnka a powierzchnią płyty. To oznacza, że spada ryzyko poparzenia, gdy będziemy chcieli zdjąć pokrywkę lub złapać za ucho naczynia.

Jak sprawdzić garnek na płytę indukcyjną?

W pierwszej kolejności wystarczy sprawdzić, czy taka informacja znajduje się na opakowaniu. Jeśli jej nie ma, możemy spytać sprzedawcę lub obsługę w sklepie. Istnieje też prosty, manualny sposób. Dno garnków, a najlepiej cała ich powierzchnia powinny być wykonane z metalu ferromagnetycznego. Wystarczy więc przyłożyć do nich magnes. Jeśli dno zacznie go przyciągać, a dodatkowo jest zupełnie płaskie, to znaczy, że nadaje się do płyty indukcyjnej. Jeśli kupimy garnek nieprzystosowany do indukcji, to pole magnetyczne nie uruchomi się i gotowanie nie będzie możliwe.

Jakie garnki na indukcję wybrać?

Wybierając konkretne modele garnków do płyty indukcyjnej, należy zwrócić uwagę na kilka elementów, tj.:

  • jakość dna
  • ilość zajmowanego miejsca
  • podziałkę wewnątrz garnka
  • rodzaj użytego materiału
  • cenę.

Warto kupić garnki dobrej jakości, a więc - w typ wypadku, droższe. Najlepiej sprawdzą się garnki wykonane ze stali nierdzewnej lub stopu odpornego na uszkodzenia mechaniczne czy działanie detergentów i wysokiej temperatury.

Szeroki wybór garnków na płytę indukcyjną, w tym zestawów garnków dobrej jakości, można znaleźć na stronie: https://www.emag.pl/garnki-zestawy-garnkow/c.

Źródło zdjęcia: pixabay.com.

Komentarze