Jak wybrać pojemniki do przechowywania żywności?

Pojemniki na żywnośćProdukty spożywcze, które kupujemy po otwarciu powinny trafić do specjalnie przeznaczonych w tym celu pojemników. Na rynku mamy spory wybór pojemników przeznaczonych na żywność. Zarówno plastikowe, jak i szklane. Całe mnóstwo kształtów i pojemności. Kolorowych nadruków czy też odmiennych sposobów zamykania, jak i właściwości decydujących o cechach użytkowych. Jakie z nich najlepiej wybrać?

Plastik czy szkło?

Zdecydowanie dominują pojemniki plastikowe. Bardzo łatwe do utrzymania w czystości, lekkie i dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. Podobnie jest z kształtami czy też pojemnością. Jeśli chodzi o tę ostatnią, dobieramy ją do rodzaju i ilości produktu spożywczego, który ma być przechowywany. Pośród kształtów z kolei warto stawiać na pojemniki kwadratowe bądź prostokątne, które są najbardziej ergonomiczne i pozwalają najefektywniej wykorzystać dostępną przestrzeń. Można je ułożyć obok siebie bądź na sobie. Okrągłe pojemniki także, jednak te pozostawiają nieco wolnej przestrzeni, której w żaden sposób już nie wykorzystamy.

Jeśli jednak zależy nam na zachowaniu maksymalnej świeżości produktów spożywczych, a do tego bezpieczeństwie ich przechowywania, lepiej postawić na pojemniki szklane. Produkty tego typu są chemicznie obojętne. Żywność w nich przechowywana nie zmienia swojego smaku ani właściwości. Pojemniki takie są nadto gazoszczelne, stąd zapewniają najlepszą ochronę dla artykułów spożywczych, które reagują z tlenem. W szkle kolejno nie znajdujemy szkodliwego bisfenolu A, estrów ftalowych, aldehydu octowego, jak i innych substancji chemicznych, które są szkodliwe.

Szkło to idealny surowiec wtórny, który może zostać ponownie wykorzystany. Brak uprzednio wymienionych substancji chemicznych to ważna informacja dla alergików i osób starszych. Na koniec warto wspomnieć o walorach dekoracyjnych i estetyce. Po takie produkty warto zerknąć do działu wyposażenie kuchni DoGotowania.pl.

Które ostatecznie wybrać?

Plastik ma przewagę nad szkłem, w postaci lekkości i łatwości do utrzymania w czystości. Poza tym do wyboru jest wiele wersji kolorystycznych, które można dopasować wedle własnych upodobań. Szkło jest jednak bezpieczniejsze, a mimo swojej wagi doskonale wpisuje się w aranżacje kuchenne.

Kompromisowym rozwiązaniem jest zakup jednych, jak i drugich pojemników. Plastikowe, płaskie pudełka sprawdzą się do przechowywania wędliny oraz serów, w lodówce. Te większe, opatrzone dozownikiem, będą idealne do sypkich artykułów spożywczych. Wysokie, szklane pojemniki, owalne bądź przypominające słoiki, mogą posłużyć do przechowywania makaronów, płatków, a nawet ziół i przypraw.

A na koniec...

Nie zapominajmy sprawdzić czy wybrane pojemniki są faktycznie przeznaczone do kontaktu z żywnością. Ważne informacje to również te, mówiące o możliwości mycia w zmywarce czy użytkowania w kuchence mikrofalowej.

Nie mniej ważne pozostają kwestie wizualne, ale prym podczas zakupów powinien wieść zdrowy rozsądek. Wybór padający na praktyczne zastosowanie, wygodę użytkowania i bezpieczeństwo przechowywania artykułów spożywczych.

Komentarze



Kupujemy lodówkę - czym kierować się przy wyborze właściwego modelu

Lodówka w kuchniKlasa energetyczna, wielkość czy sposób otwierania d



Idealna zastawa stołowa

Zastawa stołowaZastawa stołowa to podstawowe wyposażenie w każdym domu. Jakże waż



Ujarzmić biel, czyli kuchnia biała i przytulna

Biała kuchniaŚwieża zieleń roślin, drewno i klimatyczne dodatki - to tylko kilka



Urządzasz kuchnię? Postaw na biel!

Biała kuchniaBiałe kuchnie właściwie nigdy nie wyszły z mody, lecz od pewnego cza