Jaką dietę stosować w cukrzycy?

Dieta a cukrzycaDieta osób z cukrzycą może być smaczna i o wiele przyjemniejsza, niż to się wydaje. Podstawą prawidłowej diety cukrzyków powinny być wartościowe, mało przetworzone produkty, a posiłki komponowane tak, aby nie wywoływać gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi.

Dieta w cukrzycy - podstawowe zasady

Dieta przy cukrzycy typu 2 powinna obejmować od 5 do 7 niezbyt obfitych posiłków dziennie. Ważne jest również zachowywanie regularności i spożywanie każdego dnia posiłków o zbliżonych porach. Jest to duże wsparcie dla organizmu, dzięki któremu zachowany zostaje rytm dobowy, a utrzymanie prawidłowego poziomu glikemii staje się łatwiejsze. Regularność pomaga także uniknąć napadów głodu, dzięki czemu osoby z cukrzycą typu 2, dodatkowo zmagające się z nadwagą, mają mniej pokus i mogą łatwiej realizować swój plan żywieniowy.

Dieta cukrzycowa to także zachowywanie właściwych proporcji poszczególnych składników pokarmowych w każdym posiłku. Przyjmuje się, że dobowe zapotrzebowanie człowieka na energię z węglowodanów powinno stanowić 60% całości pożywienia, na tłuszcze - 30%, białka - 10%. Komponowanie posiłku również ma znaczenie, gdyż zachowanie proporcji węglowodanów, tłuszczów i białek sprzyja zachowywaniu prawidłowej glikemii poposiłkowej, chroni przed dużymi i gwałtownymi wzrostami i spadkami glukozy, a w dłuższej perspektywie stanowi profilaktykę zapobiegającą powstawaniu powikłań cukrzycowych.

Warto w tym miejscu wspomnieć o bardzo ważnym składniku diety, jakim jest błonnik. Obecny jest w warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych, a jako składnik pokarmowy obniża poziom glukozy i wspiera prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto pęcznieje w żołądku, co powoduje uczucie nasycenia.

Dieta w cukrzycy typu 1 i typu 2 - polecane produkty

Przy cukrzycy typu pierwszego i typu drugiego najważniejsze są dobre, świeże, jak najmniej przetworzone produkty. Szczególnie istotne są warzywa i owoce, szczególnie te z niskim i średnim indeksem glikemicznym. Zawierają przy tym dużo błonnika i mikroelementów. Wartościowe są także nabiał i przetwory mleczne np. jogurty i maślanka, twaróg. W przypadku produktów zbożowych najwartościowsze są te pełnoziarniste, a z mięs diabetyk powinien sięgać po mięsa chude. Natomiast z ryb zalecane są wszystkie - stanowią dobre źródło białka oraz drogocennych kwasów omega-3 i omega-6, niezbędne w profilaktyce zaburzeń krążenia, na które mogą być bardziej narażone osoby z cukrzycą.

Dieta a cukrzyca

Owoce w diecie diabetyka są jak najbardziej wskazane! Warto jednak pamiętać, by sięgać po nie razem z innymi produktami np. jogurtem, orzechami, twarogiem, tworząc tym samym zbilansowany posiłek -  dzięki temu poziom cukru będzie stabilniejszy. Owoce takie jak winogrona, bardzo dojrzałe banany są niezalecane jako samodzielna przekąska z powodu wysokiego indeksu glikemicznego.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Nie jest niczym nadzwyczajnym to, że diabetycy powinni dbać o odpowiednie nawodnienie w ciągu dnia. Napoje takie jak kawa i herbata warto słodzić słodzikami (erytrytolem, ksylitolem lub stewią) lub w ogóle zrezygnować z tego typu dodatków. Gotując posiłki w diecie cukrzycowej, warto piec, gotować na parze, grillować i stosować niewielkie ilości tłuszczu do obróbki termicznej. Warto też zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu i wysoko przetworzonej żywności, słodzonych napojów i niskiej jakości słodyczy.

Dobra forma przy cukrzycy

Ogólna kondycja organizmu uzależniona jest m.in. od prawidłowego odżywiania, ruchu, zdrowego snu i zachowywaniu regularnego rytmu dobowego. Ponadto okresowo w określonych regionach, także w Polsce, wzrasta zapotrzebowanie na witaminę D3, którą mimo stosowania prawidłowej diety duża część populacji musi od jesieni do wiosny suplementować. Wiele osób dodatkowo może potrzebować suplementacji, jednak zawsze powinno się to skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Poszukujący dobrej jakości produktów mogą znaleźć odpowiednie suplementy na zywieniemaznaczenie.pl. Organizm, który ma zapewnione wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, witaminy i minerały lepiej funkcjonuje, a w przypadku diabetyków może zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych w przyszłości.

Komentarze