Jaki blender kupić?

Kuchnia

BlenderBlender to obecnie jedno z najpopularniejszych urządzeń z serii tzw. małego AGD. Niewielki sprzęt rozdrabniający (nazywany także od tej funkcji właśnie rozdrabniaczem) ma szereg zastosowań w kuchni i sprawia, że codzienne przygotowanie potraw staje się szybsze i zdecydowanie przyjemniejsze. Warto więc bardzo dobrze zastanowić się nad jego kupnem i kierować się także innymi kryteriami niż cena. Poniżej prześwietlamy najpopularniejsze rodzaje blenderów i podpowiadamy, które z nich wybrać.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając blender?

Oprócz ceny wybierając każdy sprzęt AGD, należy zwrócić uwagę na jego przeznaczenie. Jeśli blender będzie często używany i ma posłużyć do przyrządzania potraw dla dużej rodziny, lepiej wybierać sprzęt wyposażony w najnowocześniejsze rozwiązania oraz dużą moc (min. 600-700 W). Dlaczego to takie ważne? Im większa moc silniczka, tym urządzenie lepiej radzi sobie z nieco twardszymi produktami. Zdaniem wielu specjalistów dobre blendery to te z https://zasmakujradosci.pl - bez problemu pokruszą i rozdrobnią lód. Istotne znaczenie będzie miała także gumowa podkładka oraz silikonowy uchwyt, a także łatwość czyszczenia i konserwacji. Posiadacze małej kuchni powinni dodatkowo uwzględnić długość kabla.

Najpopularniejsze są blendery ręczne

Oprócz wymienionych wyżej cech trzeba także zastanowić się nad przydatnym dla siebie rodzajem blednera. W polskich sklepach obecnie królują dwa typy rozdrabniaczy - te ręczne oraz kielichowe. Zdecydowanie częściej spotykaną wersją są blendery ręczne. Co przemawia za ich kupnem? Przede wszystkim niewielki, poręczny kształt, który sprawia, że złożenie tego urządzenia jest bardzo szybkie, a całość nie zajmuje cennego w kuchni miejsca. Dodatkowo blendery ręczne świetnie nadają się do przyrządzenia lekkich koktajli owocowych, np. z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego oraz do zmiksowania na gładką masę cieszących się sporym zainteresowaniem zup-kremów. Zaletą jest także szybkie mycie i brak konieczności wyciągania dodatkowych naczyń - składniki można rozdrabniać w miskach i garnkach. Jak można jednak się domyśleć, taki typ blendera wymaga użycia siły ludzkiej, a tym samym czasu, który można byłoby spożytkować, np. na smażenie lub krojenie reszty składników.

Blendery kielichowe są na topie

Alternatywą dla blenderów ręcznych są te kielichowe. Zazwyczaj wyróżniają się one większą mocą, a dzięki specjalnemu kielichowi jednorazowo można rozdrobnić naprawdę wiele składników. Wśród najczęściej przyrządzanych w takich blenderach potraw można wymienić, chociażby warzywno-owocowe smoothie, domowe masła orzechowe, lody i sorbety czy tworzone na bazie bazylii, orzechów, parmezanu, czosnku i oliwy pesto. Blendery kielichowe mają specjalny mechanizm, który gwarantuje nie tylko dokładniejsze rozdrobnienie, ale także automatyczność - aby rozdrobnić składniki, należy wrzucić je do kielicha i włączyć odpowiedni guzik. Niestety, są też wady. Blendery kielichowe wymagają dokładnego mycia, zarówno kielicha, jak i nakładki oraz miksującego ostrza

Komentarze