Jakie właściwości ma Yerba Mate?

Yerba MateZaskakująco wiele produktów, dzisiaj powszechnych, dotarło do Europy podczas ekspansji kolonialnej przez Europejczyków w Ameryce, Afryce i Azji. Tylko nieliczne jednak, zostały przyjęte do konsumpcji tak powszechnie. W ten sposób zaczęła się światowa kariera kakao, kawy, herbaty i mate, która stosunkowo niedawno dołączyła do listy napojów akceptowanych i spożywanych w Europie i innych częściach świata.

Ekscytująca i bogata historia yerba mate (pol. Ostrokrzew Paragwajski) sprawia, że jest to jeden z najważniejszych napojów kofeinowych, zarówno pod względem ekonomicznym, jak i medycznym - zwracają uwagę eksperci z http://taragui.com/pl. Herbata pozyskiwana z liści Ilex paraguariensis była tradycyjnie spożywana przez ludy prekolumbijskie, posługujące się językiem Guarani, zamieszkujące dzisiejszy Paragwaj, Argentynę i Brazylię. Indianie spożywali ją ze względu na jej wartość leczniczą, a także domniemany wpływ na długowieczność i witalność. Ludzi, którym działanie yerby znane było od lat, napotkali Hiszpanie podczas swojego podboju Ameryki Południowej. Nam znana jest więc od XVI wieku.

Trochę historii

To w jaki sposób Indianie dowiedzieli się o właściwościach rośliny nie jest jasne. U nich samych, okryte jest to mitologią. Jedna z legend mówi, za przekazaniem ludom Guarani wiedzy o mate stoi bogini księżyca (Yari), która nauczyła ich przygotowywania jej do picia.

Według drugiej legendy, suszenia i picia mate nauczył Indian bóg o imieniu Pa'I Shume, który objawił się im pod postacią wysokiego, brodatego i jasnoskórego starca.

W jaki sposób, na właściwościach rośliny poznali się Hiszpanie? Otóż, kiedy misjonarze i przedstawiciele hiszpańskiej korony przybyli po raz pierwszy na te tereny, byli zainteresowani głównie złotem lub zasobami surowcowymi. Rozczarowani faktem, że ich nie znaleźli, wycofali się pozostawiając niewielka grupę osadników, która ostatecznie osiedliła się wzdłuż rzeki Paran. Rdzenni Amerykanie z Guarani, wśród których zamieszkali, odznaczali się gościnnością, oraz widocznym zdrowiem. Hiszpanie dowiedzieli się od tubylców, że Indianie przypisują swoją wysoką odporność piciu naparu z suszonych liści Caa, jak określali yerbę w swoim języku.

Kiedy większość osadników przyjęła nawyk picia mate, zaskoczyła ich magiczna wartość naparu. Wyczuwali zwiększoną energię, oraz poprawiła się ich odporność. Możliwe, że mate podziałała też na ich talent do przedsiębiorczości. Pod koniec XVI wieku była ulubionym napojem obu w większości hiszpańskich posiadłości kolonialnych.

Popularność napoju rosła gwałtownie, nie zaszkodziła jej nawet próba zakazania jego spożywania, zainicjowana przez Jezuitów, najpotężniejszy i najbardziej wpływowy wówczas zakon, bardzo aktywny w hiszpańskim nowym świecie. Jezuici nie mogąc zdusić popularności napoju, zwyczajnie przyłączyli się do jego produkcji. Od tamtej pory popularność yerba mate rosła, by wkrótce osiągnąć zasięg globalny.

Egzotyczna medycyna

Ile prawdy jest w tym, że yerba mate ma zdrowotny wpływ na nasz organizm? Zapewne sporo. Dowodzą tego badania i na nich się oprzemy.

Korzyści z tego ziołowego środka zostały przedstawiono na przykład w artykule z 2012 roku zatytułowanym "Przeciw otyłości i przeciwcukrzycowemu efektowi Yerba Mate (Ilex Paraguariensis) u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą." Badanie to wykazało wyraźną, pozytywną reakcję zwierzęcych organizmów na dietę.

Tymi i następnymi badaniami udowodniono, że herbata ma pozytywny wpływ na utratę masy ciała ze względu na jej skład chemiczny. Odtąd liczne grono wielbicieli napoju raczy się nim nie tylko ze względu na jego pobudzające działanie, ale też ze względów zdrowotnych.

Co decyduje o dobroczynnym wpływie yerba mate na organizm? Substancje, które zawiera oczywiście. A dokładniej:

  • Kwas chlorogenowy
  • Kofeina
  • Teobromina
  • Kwas kawowy
  • Kwas 3,4-dikawoilochinowy i kwas 3,5-dikawoilochinowy
  • Kwercetyna
  • Kaempferol
  • Rutyna
  • Minerały, takie jak fosfor, żelazo i wapń
  • Witaminy C, B1 i B2

Połączenie tych elementów powoduje przede wszystkim lepsze spalanie tkanki tłuszczowej oraz wpływa na spożycie i wydatek energetyczny. Oznacza to wyższe tempo metabolizmu i większą szansę na spalenie istniejącego tłuszczu.

Opanowując epidemię

Wyniki badań nad yerba mate były rozstrzygające i potwierdziły podejrzenia wielu osób zajmujących się problematyką odpowiedniego żywienia, że ten świetny napar jest bardzo dobrym wsparciem w walce z nadwagą lub otyłością. Dlaczego to takie istotne? Nadwagę już w tej chwili nazywa się plagą XXI w. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z problemem nadwagi boryka się w tej chwili około 1,6 miliarda ludzi na świecie. Co piąte dziecko w Europie ma problem z masą ciała a tendencja zjawiska jest wzrostowa.

Pierwszym wymienianym czynnikiem, powodującym ten stan rzeczy jest nieprawidłowa dieta. Popularyzacja i szeroki dostęp do dobrej jakościowo żywności może być na to jedną z odpowiedzi ale żywność przyspieszająca spalanie tkanki tłuszczowej i obniżające łaknienie może być wręcz decydująca. Między innymi tym jest właśnie yerba mate.

Komentarze