Kawowy savoir vivre, czyli jak podawać kawę

KawaCzęsto mówimy, że umówiliśmy się z kimś na kawę, lub spotkaliśmy się przy kawie. Ten aromatyczny i intensywny w smaku napój należy do najpopularniejszych na świecie, dlatego jest nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich.

Najwięcej kawy spożywają Skandynawowie - przeciętne zużycie ziaren kawy w Finlandii to aż 10 kg na osobę. Polacy również nie odmawiają sobie małej czarnej lub pienistego latte. Jak zatem prawidłowo serwować kawę?

Podawanie kawy to prawdziwa sztuka. Liczy się tu nie tylko sposób jej zaparzenia, ale również to w czym ją podamy oraz w jakim towarzystwie. Smaczną i aromatyczną kawę przygotujemy nie tylko w ekspresie. W tym celu możemy wykorzystać również zaparzacz do kawy lub zwykłą kawiarkę. Ważne, aby w parze z walorami smakowymi, szły również te estetyczne.

Co kraj to obyczaj, czyli co kawa to filiżanka

Przy serwowaniu kawy, podobnie jak w przypadku wielu innych napojów, rodzaj naparu uzależnia to, w jakim naczyniu go podamy. Jeśli w domowym zaciszu chcemy raczyć naszych gości różnymi typami kawy, należy zaopatrzyć się w filiżanki o różnych kształtach. Oto kilka najpopularniejszych przykładów.

Zaczynając od najmniejszych - espresso podamy w małej filiżance, której uszko będziemy chwytać dwoma palcami. Objętość naczynia nie powinna przekraczać 90 ml. Ta kawa, kojarzona głównie z kuchnią włoską, charakteryzuje się szczególną intensywnością naparu. Dlatego właśnie prawidłowo powinna być podana w zestawieniu ze szklaną niegazowanej wody mineralnej.

Z kolei cappuccino, czyli połączenie espresso ze spienionym mlekiem, podamy w większej, pękatej i podgrzanej filiżance o pojemności do 200 ml. Cappuccino jest znacznie łagodniejsza niż mała czarna, ale w przygotowaniu napoju niezwykle ważne jest odpowiednie zachowanie proporcji spienionego mleka oraz kawy. Tylko wtedy możliwe będzie uzyskanie właściwej, kremowej konsystencji.

Latte to nic innego jak kawa z mlekiem. W tym przypadku jednak proporcje ciepłego i spienionego mleka w stosunku do kawy są, znacznie większe. Aby podać latte zgodnie ze sztuką, należy przelać napój do wysokiej szklanki lub filiżanki.

Natomiast latte macchiato to kawa z mlekiem podana w szczególnie efektowny sposób. Jest ona zrobiona trójwarstwowo, czyli tak, że każdy ze składników napoju wyraźnie się odznacza. Podaje się je w przezroczystych, wysokich i smukłych szklankach, aby warstwy mleka, kawy oraz pianki były widoczne. Pojemność szklanki powinna liczyć około 250 ml. Przygotowanie takiego napoju wymaga jednak sporej wprawy.

Kawa najlepiej smakuje w towarzystwie

Jako dodatek do kawy zwykliśmy zamawiać smakowite desery. Naturalnie połączenie goryczy napoju ze słodyczą ciastek to prawdziwa uczta dla podniebienia, jednak aby w pełni delektować się mocą i smakiem naparu, powinniśmy zmienić nasze nawyki. Aromat kawy szczególnie zaburzyć mogą ciasta z kremem. Zamiast nich powinniśmy wybrać np. gorzką czekoladę, kruche ciastka korzenne lub gałkę lodów waniliowych.

Autor: www.euro.com.pl

Komentarze