Ketchup Pudliszki - wiesz, co jesz?

Ketchup PudliszkiW świecie, w którym szkodliwe sztuczne konserwanty, barwniki i inne "ulepszacze" atakują nas z każdej strony, niezwykle ważna jest świadomość tego, co ląduje na naszym talerzu. Niestety, nie zastanawiamy się nad tym dostatecznie często... Żeby jednak nie wprowadzać negatywnej atmosfery - nie wszystkie produkty, które wchodzą w skład naszej codziennej diety i wydawać się mogą pewną ekstrawagancją, są dla nas szkodliwe. Dobrym przykładem jest tu ketchup Pudliszki. Skład tego produktu jest zaskakująco prosty. Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Zapoznaj się z tym artykułem!

Pudliszki: sos do spaghetti, przecier, sok... A jak to wszystko się zaczęło?

Słusznie wydaje ci się, że dzisiaj firma Pudliszki to dużo więcej niż tylko popularny ketchup. Na sklepowych półkach znaleźć można szeroką gamę produktów marki Pudliszki: sos do spaghetti, przecier pomidorowy, koncentrat, passata, ketchup... Początki firmy były jednak dużo skromniejsze.

Cofnijmy się do roku 1927. Dwaj cenieni naukowcy z uniwersytetu w Poznaniu, Chrząszcz i Dilgner, postanawiają wybrać się do Londynu, by nabyć tam ziarna najlepszych gatunków pomidorów i podejrzeć, jak Anglicy przygotowują przetwory z tych warzyw. Po powrocie do kraju podejmują współpracę z wielkopolskim przedsiębiorcą Stanisławem Fenrychem - właścicielem fabryki konserw z Pudliszek. Ich pierwsze dwa produkty to esencjonalny przecier pomidorowy i pierwszy w Polsce ketchup. W okresie międzywojennym zyski generuje przede wszystkim pierwszy z nich, ale po wojnie to ketchup Pudliszki staje się prawdziwym hitem. I choć przez ponad 90 lat istnienia firmy wiele się zmieniło, pierwsza receptura ketchupu, która podbiła serca Polaków, pozostaje do dziś właściwie niezmieniona. Wydaje się, że właśnie to przywiązanie do tradycji decyduje o sukcesie firmy Pudliszki.

Ketchup Pudliszki - skład

Znamy już tło historyczne - czas przejść do rzeczy. Co właściwie znajduje się w ketchupie Pudliszki? Trzeba wiedzieć, że w Pudliszkach ogromny nacisk kładzie się na staranny proces produkcji. Dlatego też trafiający później do sprzedaży ketchup produkowany jest tylko ze świeżych, dostarczanych przez lokalnych plantatorów pomidorów dojrzewających w pełnym słońcu i zbieranych ręcznie. Ile pomidorów potrzeba, by wyprodukować ketchup Pudliszki? Skład, rygorystycznie określony przez ekspertów firmy, mówi o minimum 198 g pomidorów na 100 g produktu.

Co oprócz pomidorów? Tylko i wyłącznie niezbędne dodatki: sól, cukier i ocet (konserwanty pochodzenia naturalnego, dzięki którym ze składu wyeliminować można wszelkie sztuczne substancje konserwujące) oraz skrobia ziemniaczana, odpowiedzialna za właściwą konsystencję ketchupu. I to wszystko! Spodziewałeś się miliona różnych "E" i innych ulepszaczy o dziwnych nazwach? Nic podobnego! Prosty i naturalny skład to podstawowa zasada firmy Pudliszki. Sos do spaghetti, przecier czy koncentrat pomidorowy tej firmy powstają w bardzo podobny sposób.

Ocena: 5.0

Komentarze