Leczenie niewydolności serca - co poza farmakologią?

Choroby sercaNiewydolność serca to bardzo poważna choroba, która wpływa na pracę całego ustroju i ogranicza codzienne funkcjonowanie. Konieczna jest stała kontrola kardiologiczna i przyjmowanie farmakoterapii, jednak można wesprzeć organizm, dbając o właściwy styl życia. Na czym polega postępowanie niefarmakologiczne w przewlekłej niewydolności serca?

Co to jest niewydolność serca?

Niewydolność serca to zaburzenia pracy mięśnia sercowego, co sprowadza się do niewłaściwego przepływu krwi. Nieprawidłowe skurcze i rozkurcze nie pompują wystarczającej ilości krwi. Prowadzi to do ograniczonego dostępu tlenu dla tkanek oraz zmniejsza się dostępność składników odżywczych, które są wykorzystywane do wszelkich procesów życiowych. Minerały takie jak sód, potas, wapń i magnez wpływają na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego, dlatego równowaga wodno-elektrolitowa jest konieczna w utrzymaniu ciała w dobrej kondycji.

Leczenie niewydolności serca, poza wsparciem farmakologiczny opiera się także o właściwe odżywianie. Zapewnienie wszystkich niezbędnych makroskładników, witamin i minerałów, które powinny być dostarczane wraz ze zdrowym jedzeniem to podstawa procesu rekonwalescencji po wystąpieniu incydentów sercowo-naczyniowych jak np. zawał mięśnia sercowego lub udar.

Przyczyny niewydolności mięśnia sercowego:

  • miażdżyca naczyń krwionośnych;
  • zawał mięśnia sercowego;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • cukrzyca;
  • przewlekła obturacyjna choroba płuc;
  • niedokrwistość,
  • otyłość,
  • nadczynność tarczycy;
  • niedobory składników takich jak żelazo, tiamina, L-karnityna, wapń, fosfor, selen;
  • wady anatomiczne;
  • zakłócenia rytmu serca i przewodnictwa nerwowego w jego obrębie.

Niewydolność serca może być spowodowana różnymi czynnikami, które mogą ze sobą współwystępować. W grupie ryzyka są pacjenci obciążeni chorobami metabolicznymi, które należą do grupy chorób dietozależnych. Jednakowo miażdżyca naczyń krwionośnych, nadciśnienie, otyłość oraz cukrzyca typu 2 to choroby, które wymagają specjalistycznego podejścia dietetycznego.

Dieta w przewlekłej niewydolności serca

Celem diety przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego jest dostarczenie wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Szczególną uwagę należy zwrócić na właściwą podaż minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej i pracę mięśni.

Założenia dietetyczne w chorobach serca:

  • Zapewnienie odpowiedniej ilości białka (chude mięso, ryby), węglowodanów złożonych (produkty z pełnego ziarna, kasze) i tłuszczów pochodzenia roślinnego.
  • Wybór żywności wysokiej jakości, o niskim stopniu przetworzenia i sprawdzone źródła jej pochodzenia np. sklep z ekologiczną żywnością Foods by Ann.
  • Odciążenie układu pokarmowego i wątroby - dieta lekkostrawna o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych.
  • Ograniczenie podaży sodu.
  • Zwiększenie spożycia warzyw i owoców.
  • Eliminacja używek takich jak alkohol, czy palenie tytoniu.

Bardzo ważna jest kontrola masy ciała ze względu na przyjmowanie przez pacjentów leków moczopędnych. Zbyt szybki przyrost masy ciała, który nie jest związany ze zwiększoną podażą żywności, będzie wskazaniem do zwiększenia diuretyku i ponownego ustalenia dawki magnezu i potasu.

Choroby serca, a styl życia

Zdrowy styl życia jest bardzo ważny w leczeniu chorób serca. Zmniejszenie ryzyka powstawania chorób metabolicznych jest kluczowe w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji.

Zdrowy styl życia to:

  1. Zdrowe jedzenie i prawidłowo zbilansowana dieta.
  2. Regularna aktywność fizyczna.
  3. Odpowiednia ilość snu w nocy.
  4. Ograniczenie stresu.
  5. Przebywanie na świeżym powietrzu.
  6. Czas na hobby i drobne przyjemności.
  7. Cykliczne kontrole lekarskie i wykonywanie badań.

Połączenie wszystkich elementów, które składają się na zdrowy styl życia, będzie chronił przed ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Troska o własne zdrowie, właściwy balans pomiędzy pracą, a odpoczynkiem będzie sprzyjał prawidłowej regeneracji organizmu.

Komentarze