Majątek na talerzu - najbardziej ekskluzywne potrawy na świecie

Najbardziej ekskluzywne potrawy na świecieW życiu szuka się zwykle oszczędności, ale luksus, mimo wszystko, lubi każdy. Dobre wino, wyszukane smakołyki - to przyjemności, którym trudno się oprzeć. Są na świecie miejsca, gdzie pozornie proste i znane dania robi się w wyjątkowo wyszukany sposób, komponując trudno dostępne i bardzo kosztowne składniki, a za to wszystko płaci się majątek. Co więcej, chętnych na zakup wcale nie brakuje. Zabierzemy was na wycieczkę po najdroższych potrawach świata.

Pizza

Przegląd otwiera znana na całym świecie pizza. Ale bynajmniej nie jest to pizza zwyczajna. Najdroższa pizza na świecie serwowana jest w Salerno we Włoszech. Kosztuje jedyne 45000pln (!). Sekret tej pizzy tkwi w składnikach - ciasto przygotowywane jest ze specjalnej, ekologicznej mąki, posiadającej certyfikaty, rośnie przez 72 godziny. Dodatki do ciasta dobrane zostały ze znanych wszystkim składników, ale tajemnica smaku tkwi ponoć w ich kompozycji, przyprawach i podaniu. Na pizzy znajdziesz mozarellę (także nie byle jaką, to najlepsza mozarella, jaka istnieje), krewetki, trufle, mięso homara oraz kilka rodzajów kawioru. Całości dopełnia różowa sól morska.

Trufle

Rosnące na północy Włoch trufle są najdroższym grzybem na świecie. Nie poddaje się ich obróbce termicznej, bo to mogłoby zabić ich wyjątkowy smak i aromat. Podawane są więc na surowo, czasem wykorzystuje się je do aromatyzowania najdroższych gatunków oliwy. Za kilogram białych włoskich trufli zapłacić trzeba ponad 13000pln. Rekordowa cena za trufle kilka lat temu została zapłacona przez pewnego właściciela kasyna - 1,5kg grzybów kosztowało go dokładnie 330000 dolarów USA.

Wołowina

Najdroższa wołowina na świecie to Wagyu. Krowy hodowane są na pięknych pastwiskach i plotka głosi, że pojone są schłodzonym piwem z pianką, masowane, a w ramach rozrywki im się śpiewa. Owe piwo ma pobudzać apetyt krów, a masaż, poprawiać nastrój i zmniejszać stres. Czy to prawda? Nie wiemy. Prawdą jednak jest, że kilogram mięsa Wagyu (wołowina z Kobe) to koszt niemal 3000pln. Mięso podobno charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, kruchością i bardzo drobnymi liniami tłuszczu w całej strukturze.

Hot-dog

Hot-dogi można kupić na stacjach benzynowych, w fast-foodach i przydrożnych budkach. Tego hot-doga znajdziecie jednak tylko w jednym miejscu na świecie. Nowojorska restauracja Serendipity 3 słynie z hot-doga wartego niebagatelne 230pln. Hot-dog niczym nie przypomina tradycyjnej bułki z parówką. Pieczywo wypiekane jest na zamówienie w Niemczech i sprowadzane do USA, w środku kryje się pieczona w oliwie z białych trufli wołowina i pasztet z kaczki, dla wzbogacenia smaku są także czarne trufle i dodatki - prażona cebulka, musztarda i własnoręcznie robiony ketchup.

Szynka

Skoro była wołowina, pora na wieprzowinę. Iberico to najdroższa szynka na świecie. Robiona jest w Hiszpanii z czarnych świń iberyjskich. I to im zawdzięcza nazwę - Iberico. W hodowli specjalizuje się jeden tylko człowiek i oczywiście ogromne znaczenie ma sposób pielęgnacji i żywienia świń. Jedzą żołędzie z dębów korkowych, rosnących na południu i południowym zachodzie Hiszpanii. Szynkę marynuje się długie 3 lata, a kilogram specjału wart jest niemal 1200pln.

Curry

Curry brzmi banalnie. To jednak takie nie jest. W restauracji Bombay Brasserie w Londynie podaje się curry, w skład którego wchodzi najdroższy kawior, białe trufle, homar, kraby, jaja przepiórek i jadalne płatki złota. Porcja wysublimowanego dania to koszt ponad 11000pln.

Ziemniaki

Choć pierwszym skojarzeniem z ziemniakiem na pewno nie jest elegancja i ekskluzywny luksus, istnieją na świecie ziemniaki, za które płaci się ogromne sumy. Mowa o odmianie La Bonnotte, rosnącej w słonecznej Francji. Uprawiane są na wyspie Noirmoutier, w glebie użyźnianej specjalnie dobranymi wodorostami. Są zbierane ręcznie i selekcjonowane tak, aby na talerzu lądowały tylko wyjątkowe okazy. W smaku są ponoć delikatne, kruche, z nutą cytrusów i lekko słonawe. A kilogram samych tylko ziemniaków to jedyne 2100pln. Zastanawiamy się, z czym wypada podać takie ziemniaki? Bo ze schabowym raczej nie przystoi?

Lody

Na koniec deser. Najdroższe lody podawane są w restauracji Serdendipity 3 w Nowym Jorku (tam, gdzie hot-dogi). Porcja orzeźwiającego deseru kosztuje (uwaga!) 38000pln. Choć nie jesteśmy pewni, czy płacąc rachunek poczujesz ochłodę, czy też zagotuje ci się krew - w lodach kryją się (dosłownie i w przenośni) skarby. 3 gałki waniliowych, ręcznie robionych lodów (oczywiście z prawdziwą wanilią), zdobi kawior, owoce i czekoladowe trufle. A wszystko to (i stąd cena) posypane jest płatkami 23 karatowego, jadalnego złota.

Autor: www.pansamolocik.pl.

Komentarze