Maliny - babcina mądrość na miarę XXI wieku

MalinyJesteśmy przeziębieni… I co teraz? Rosołek, kołderka, odpoczynek i koniecznie sok z malin! Taki sposób na przeziębienie stosowały nasze babcie i ten sposób realnie działa. Wszystkie bowiem składniki zwalczającego przeziębienie zestawu składają się po trochu na nasz szybszy powrót do zdrowia.

Super gwiazda

Maliny zna każdy. Rosną dziko w lasach, na polach lub są uprawiane w przydomowych ogródkach albo na przemysłową skalę na plantacjach. Ich bladoczerwone owoce są doskonałym źródłem polifenoli, witamin z grupy B i witaminy C oraz kwasu foliowego i mnóstwa istotnych dla organizmu człowieka pierwiastków: wapnia, magnezu, żelaza, cynku. To właśnie polifenole i kwas elaganowy wykazują największe działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, które tak dobrze znały i ceniły nasze babcie. Maliny są jednak również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Zawarty w nich potas i magnez wspomagają pracę serca, cynk i witamina C zwiększają odporność, a żelazo ogranicza ryzyko wystąpienia anemii. Ostatnio dowiedziono także, że maliny doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej - spalają tkankę tłuszczową. Takie właściwości zawdzięczają jednemu ze swoich składników - ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm organizmu. Ponadto owoce te stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć.

Choć sezon na maliny trwa dość krótko, to po jego zakończeniu możemy nadal cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Do dyspozycji mamy przetwory z owoców: dżemy, konfitury, syropy i soki. Warto jednak wiedzieć, że najwięcej wartości prozdrowotnych mają naturalne soki bez cukru, przygotowywane z troską, by w procesie przetwórczym nie tracić wartości odżywczych owoców, jak np. producenta Polska Róża. Można więc sięgać po nie z przekonaniem, że są pełnowartościowe.

Malinowa kuchnia

Naturalna słodycz malin sprawia, że najczęściej jemy je na surowo lub wykorzystujemy do wypieku i dekoracji ciast oraz przygotowywania deserów. Lody z sosem malinowym lub konfiturą malinową - kto ich nie jadł. Maliny jednak równie dobrze sprawdzają się w daniach o wytrawnym charakterze, z mięsem, ale i z rybami. Można ich także użyć jako jednego ze składników sałatki owocowej, który dodadzą nutkę słodyczy.

Piękna jak malina

Wiele osób nie wie jednak, że maliny wcale nie muszą być zjadane, by podzieliły się swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Coraz częściej, w postaci ekstraktu, wyciągu lub oleju z pestek, wykorzystywane są w produkcji wielu różnych kosmetyków: kremów i olejków do twarzy, toników, balsamów, preparatów do włosów, rąk i paznokci. Masz cerę dojrzałą, problemy z trądzikiem lub często pojawiają ci się różne krostki lub wysypki? Maliny mogą się okazać dla ciebie idealnym rozwiązaniem.

Ocena: 5.0