Na co zwrócić uwagę, kupując okap

Okap na linkachJak wybrać okap kuchenny, aby być z niego zadowolonym przez długie lata? O czym warto pamiętać przed zakupem tego rodzaju urządzenia? Sprawdzimy to na przykładzie okapów kuchennych marki Nortberg.

Wyciąg czy pochłaniacz?

Podstawową kwestią, na którą należy znaleźć odpowiedź, jest wybór trybu pracy okapu kuchennego. Urządzenie to może działać jako pochłaniacz lub wyciąg (ale nie w obu trybach jednocześnie). W tym pierwszym przypadku okap filtruje powietrze w obiegu zamkniętym, oczyszczając je z brzydkich zapachów i oparów powstałych w czasie gotowania przy pomocy filtrów węglowych. W drugim wypadku powietrze jest odprowadzane do rury lub kanału wentylacyjnego na zewnątrz budynku. Bardziej komfortowym wyborem - choćby ze względu na koszty eksploatacji, filtry węglowe w pochłaniaczach należy okresowo wymieniać - jest wyciąg.

Niestety, nie wszędzie można skorzystać z obu rozwiązań. W przypadku nowego budownictwa decyzję należy podjąć już na etapie projektowania. W istniejących pomieszczeniach trzeba się niestety dostosować do zastanych warunków. Okap pracujący w trybie wyciągu powinien mieć osobny kanał wentylacyjny. Nie można go podłączać do jedynego kanału wentylacyjnego w kuchni, a zdecydowanie niedopuszczalne jest podłączanie go do kominów wentylacji zbiorczej czy kanałów odprowadzających spaliny z pieca lub kotła. W razie wątpliwości najlepiej zwrócić się o pomoc do administratora budynku lub specjalisty (architekta, kominiarza, etc.).

Decyzja o wyborze pochłaniacza lub wyciągu ma pewien wpływ na rodzaj okapu kuchennego. Większość urządzeń dostępnych na rynku oferuje pracę w obu trybach. Przykładem może być okap Nortberg Dynamic Inox. Nie jest to jednak regułą, a w przypadku okapów wyspowych dość często można trafić na modele, które działają tylko jako pochłaniacz. Tak jest w przypadku okapu Nortberg Orango Glass Black.

Rodzaj okapu i jego moc

A skoro już mowa o okapach wyspowych, kolejnym krokiem jest wybór rodzaju urządzenia. Tu opcji mamy wiele i możliwe jest dopasowanie okapu do każdej kuchenki. Wybór powinien być podyktowany jej umiejscowieniem, a także naszym gustem estetycznym i aranżacją wnętrza. Do najpopularniejszych okapów kuchennych z pewnością należą okapy podszafkowe i szufladowe (vel teleskopowe). Coraz większym zainteresowaniem cieszą się jednak i inne rodzaje okapów: okapy kominowe, okapy narożne, okapy wyspowe, okapy uchylne. Asortyment marki Nortberg - oprócz wymienionych - obejmuje także okapy sufitowe oraz okapy blatowe.

Ale równie istotny jest dobór okapu kuchennego pod kątem jego parametrów. Tu względy estetyczne i finansowe powinny zejść na drugi plan. Okap zbyt mały w stosunku do płyty grzewczej, zbyt nisko umieszczony czy o zbyt niskiej mocy, nie będzie działał prawidłowo. Warto wybrać takie urządzenie, aby można je było umieścić na wysokości co najmniej 60 cm nad płytą grzewczą lub 75 cm nad kuchenką gazową. Okap kuchenny powinien być nieco szerszy niż płyta grzewcza, zazwyczaj o około 10 cm.

Równie istotna jest kwestia wydajności okapu. Urządzenie to powinno w ciągu godziny przefiltrować powietrze z całego pomieszczenia przynajmniej sześciokrotnie. Dla kuchni o kubaturze 55 m3 odpowiedni będzie okap minimalnie o mocy 330 m3/h (sześciokrotność kubatury pomieszczenia), maksymalnie 660 m3/h (dwunastokrotność), a optymalnie 495 m3/h (dziewięciokrotność). W okapach kuchennych Nortberg maksymalna wydajność to nawet 850 m3/h, więc urządzenia te sprawdzą się nawet w bardzo dużych kuchniach. Ich atutem jest także duża kultura pracy - okapy te są nie tylko wydajne, ale i ciche.

Akcesoria, design i ergonomia

Na przykładzie okapów Nortberg dostrzec można, że liczy się także dobra ergonomia. Łatwość obsługi, wymiany filtrów, czyszczenia okapu, to kwestie, na które warto zwrócić uwagę. Dobre rozmieszczenie przycisków, oświetlenia LED, timerów, menu dotykowego czy wyświetlaczy może znacząco podnieść komfort użytkowania okapu. Należy również pamiętać, by upewnić się, jaką klasę energetyczną ma okap - może to przynieść spore oszczędności dla domowego budżetu. Jeśli zaś pracuje on w trybie pochłaniacza, warto dopytać, po jakim czasie należy wymieniać filtry oraz sprawdzić, czy są one łatwo dostępne.

Jeśli okap kuchenny ma posłużyć na lata, powinien być również wykonany z wysokiej jakości materiałów. Wysokogatunkowa stal nierdzewna czy hartowane szkło pozwalają nie tylko uzyskać efektowny wygląd, ale i chronią podzespoły urządzenia przed trudami pracy. W okapach Nortberg stosuje się właśnie tego rodzaju surowce. Co więcej, firma wykorzystuje komponenty od krajowych i europejskich producentów, a to wpływa na bezawaryjność pracy oraz szybkość ewentualnej naprawy okapu. Jeśli dodać do tego staranność wykonania i wykorzystane technologie, okapy Nortberg mogą wyznaczać standard, do jakiego warto dążyć, kupując tego rodzaju urządzenie.

Ostatnia kwestia to design - na rynku można znaleźć wiele stylowych i oryginalnych urządzeń. Przykładem może być Nortberg Symetric Black - okap o kanciastej, nowoczesnej formie, która zadowoli niejednego estetę. Wygląd okapu warto dostosować przede wszystkim do aranżacji kuchni. Tu już należy się jednak kierować kwestią własnego gustu i opinią projektanta czy architekta wnętrz.

Ocena: 5.0