Najważniejsze informacje na temat kawy

Kulinaria

Ziarna kawyNa temat kawy powstało bardzo wiele mitów. Nie zmienia to faktu, że jest to obecnie jeden z najbardziej popularnych napojów. W poniższym artykule możesz zapoznać się z wieloma informacjami oraz ciekawostkami na temat tego pełnego kofeiny napoju.

Warto znać kilka ciekawostek na temat kawy, by móc nimi czasem zaskoczyć swoich znajomych lub przyjaciół.


Czy znasz gatunki kawy i potrafisz je odróżnić?

Dwa podstawowe gatunki kawy to arabica i robusta. Mają one największą wartość w przemyśle spożywczym, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny aromat. Arabica jest kawą kwaskową, o owocowym i delikatnym aromacie. Z kolei robusta me zdecydowanie więcej nut winnych, ziemistych i gorzkich. Gatunki te różnią się również zawartością kofeiny, ponieważ arabica zawiera jej często dwukrotnie mniej niż robusta. Różnice wynikają także ze sposobu oraz długości palenia kawy.

Kawa arabica i kawa robusta - gatunki kawy

Kawa bezkofeinowa - czy to nadal jest kawa?

Kofeina może być usuwana z kawy na dwa sposoby - metodą naturalną przy użyciu wody lub metodą chemiczną. Warto wiedzieć, że żadna z tych metod nie jest w stanie całkowicie usunąć kofeiny, więc każda kawa będzie zawierała jej niewielkie ilości. Co ciekawe, ilość kofeiny można regulować również samodzielnie, zmieniając metody parzenia kawy.

Dodatki smakowe do kawy

Bardzo często do kawy dodawany jest cukier oraz mleko. Niekiedy dodaje się do niej również cykorię oraz różne syropy smakowe. Dodatki te wpływają na smak kawy i przede wszystkim mogą zmienić jej wartość kaloryczną oraz energetyczną. Koneserzy kawy nie stosują jednak tych dodatków, ponieważ cenią jej naturalny smak. W warunkach domowych warto jednak eksperymentować, zwłaszcza jeżeli chce się złagodzić zbyt gorzki lub mocny smak kawy, który nam nie odpowiada.

Dlaczego kawa jest tak popularna?

Kawa początkowo była uważana za napój mniej popularny. Rozpowszechniła się jednak i obecnie jest stosowana w codziennym życiu na całym świecie. Popularność zyskała przede wszystkim ze względu na zawartość kofeiny i jej właściwości pobudzające. Obecnie popularność zyskuje również zielona kawa, ze względu na przypisywane jej właściwości wspomagające przemianę materii oraz odchudzanie.

Czy spożywanie kawy jest bezpieczne i zdrowe?

Właściwości kawy zależą przede wszystkim od jej obróbki termicznej i sposobu w jaki jest wypalana. Dobrą jakościowo kawę wypala się w temperaturze do 260 stopni, wtedy nie mają czasu wydzielać się niekorzystne dla zdrowia substancje. Taka kawa jest więc korzystna dla zdrowia. Natomiast należy uważać na kawy wypalane w sposób przemysłowy w bardzo wysokich temperaturach, ze względu na to, że mogą być rakotwórcze.

Rodzaje kaw, dodatki do kawy

Sposoby i metody parzenia kawy

Najbardziej powszechnie przygotowuje się kawę metodą przelewową. Parzenie tą metodą jest dobre dla kaw wysokich jakości i pozwala uzyskać dużo więcej kofeiny niż parzenie kawy metodą ciśnieniową - ta metoda pozwala uzyskać natomiast klasyczne espresso. Warto pamiętać, że zawsze, w każdej metodzie, należy unikać zaparzania kawy wrzątkiem, lepiej stosować gorącą, ale nie wrzącą wodę. Duże znaczenie ma również czas parzenia kawy, ponieważ przede wszystkim od niego zależy smak oraz wydobyty aromat kawy. Warto wiedzieć, że istnieje również urządzenie zwane french press, czyli szklane narzędzie zwane w Polsce popularnie kawiarką. Pozwala ona łatwo oddzielić fusy od samego naparu, dzięki czemu kawa nie będzie zbyt gorzka. Inną znaną metodą parzenia jest również mocca, czyli parzenie kawy przy pomocy małego czajniczka. Wtedy kawa jest zaparzana przy pomocy gorącej pary.

Rodzaje kawy

Na co należy zwrócić uwagę by kupić dobrą kawę?

Chcąc kupić dobrą kawę należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej świeżość. Można ją poznać przede wszystkim po intensywnym aromacie. Należy wybierać kawy w szczelnych opakowaniach, ponieważ ta szybko wietrzeje. Należy również zwrócić uwagę na to skąd pochodzi dana kawa. Te pochodzące z Afryki są bardziej kwiatowe i owocowe, ale zdecydowanie bardziej kwaśne. Z kolei te z Ameryki Południowej będą bardziej gorzkie. Będzie można w nich wyczuć bardziej orzechowe i winne aromaty. Lepiej wybierać kawy ziarniste w małych ilościach i samodzielnie mielić je w domu, ponieważ tylko wtedy będą w pełni aromatyczne.

Komentarze