Patelnie tytanowe - jaki typ wybrać, aby nie żałować zakupu?

Patelnia tytanowaPatelnia jest jednym z elementów, których nie może zabraknąć w kuchni. Dzięki niej możemy wyczarować wiele smacznych potraw idealnych nie tylko na obiad, ale i śniadanie czy kolację. Jednym z typów dostępnych w sprzedaży są patelnie tytanowe. Co je wyróżnia? Jaki rodzaj patelni tytanowej wybrać, aby spełniał swoją funkcję w naszej kuchni? Przekonajmy się!

Czy warto mieć w swojej kuchni patelnię tytanową?

Mnogość dostępnych w sprzedaży patelni potrafi przytłoczyć, gdy musimy wybrać tylko jedną. Ze stali nierdzewnej, teflonowe czy aluminiowe - to tylko kilka przykładów, jakie można znaleźć. Każda z nich będzie posiadała inne cechy, a ich jakość często nie idzie w parze z ceną. Jeśli więc poszukujemy wartościowego produktu, lepszym wyborem mogą okazać się patelnie tytanowe.

Co je wyróżnia spośród innych? Przede wszystkim niezwykle trwałe i jednocześnie odporne na uszkodzenia mechaniczne tworzywo. Dobra patelnia tytanowa posiada wielowarstwową powłokę, która ściśle przylega do powierzchni, dzięki czemu nie jest narażona na zarysowania w trakcie użytkowania. Co więcej, jest ona nieprzywierająca, więc możliwość przypalenia przygotowywanej potrawy jest znikoma.

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że zakup patelni tytanowej wiąże się z większym wydatkiem niż np. aluminiowej, lecz jest to koszt, który bardzo szybko się zwróci. Możemy ją bowiem użytkować przez bardzo długi czas bez obaw o utratę jej walorów, czego nie można powiedzieć o przytoczonym przykładzie patelni aluminiowej. Zamiast więc kupować 2-3 patelnie słabszej jakości, lepiej wybrać porządniejszą, której końcowe rozliczenie będzie znacznie mniejsze niż nabycie kilku tańszych.

Rodzaj patelni tytanowej - jaką kupić?

Trwałość, prostota w użytkowaniu, a także równomierne rozprowadzanie ciepła to cechy, którymi opisać można dobrą patelnię tytanową. Jaki jej rodzaj wybrać, aby najlepiej sprawdził się w naszej kuchni? W sprzedaży dostępne są modele uniwersalne, ale także w formie rondli czy ukierunkowane na grillowanie bądź smażenie naleśników. Warto wziąć pod uwagę kilka aspektów, które pomogą w podjęciu decyzji.

Patelnia tytanowa

Pierwsze z nich, patelnie tytanowe uniwersalne, idealnie sprawdzają się przy przygotowywaniu tradycyjnych potraw obiadowych. Przygotujemy na nich zarówno mięso, jak i warzywa, zyskując tym samym pełen posiłek przy użyciu jednego przedmiotu. Równie dobrze sprawdzą się przy przygotowywaniu śniadania bądź kolacji, np. w formie smażonych jajek.

Patelnia tytanowa w formie rondla będzie doskonałym rozwiązaniem, jeśli poszukujesz sprzętu kuchennego, który pozwoli na przygotowanie czy podgrzanie posiłku w dużej ilości jednocześnie. Tytanowa powłoka o wielowarstwowej budowie jest sposobnością do gotowania na niewielkiej ilości tłuszczu przy równomiernym rozłożeniu ciepła na całą powierzchnię rondla. W ten sposób posiłki stają się zdrowsze, a także szybsze w przygotowaniu.

Grillować można nie tylko w ogrodzie, ale i w domu - wystarczy odpowiednia patelnia grillowa tytanowa o charakterystycznym dnie z wypustkami. Z nią przygotujemy pyszne mięso i warzywa w niemal identycznej formie, jak na klasycznym ogrodowym grillu, a nawet więcej! Sprawdzi się ona także przy pieczeniu dań w piekarniku.

Wśród typów tytanowych patelni wyróżnić można także model do naleśników. Duża średnica i niskie boki to najwygodniejsze rozwiązanie do przygotowywania tego typu przekąski. Będzie dobrym wyborem, jeśli nie chcemy martwić się o przywieranie naleśników do powłoki czy problemy z ich odwróceniem w czasie pieczenia.

Wybór dobrej patelni tytanowej warto uwarunkować także jej wymiarami. Mniejsze sprawdzą się wśród osób, które gotują wyłącznie dla siebie, a większe będą idealne dla rodzin. Warto zastanowić się także nad samą wygodą użytkowania i naszymi preferencjami np. dotyczącymi kształtu patelni. Biorąc pod uwagę te aspekty, możemy być pewni, że podejmiemy słuszną decyzję.

Komentarze