Pierzga pszczela

Pierzga pszczelaZ czym kojarzą się pszczoły? Z najpopularniejszym wytwarzanym przez nie dobrem, a więc miodem. Czy ktoś jednak słyszał o produkcie pochodzenia pszczelego, jakim jest pierzga pszczela? To dosyć oryginalne określenie opisuje naturalnie przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, który zawiera w swoim składzie także wydzieliny z innych żyjących organizmów, np. mleczko.

Dzięki obecności dodatkowych substancji pierzgę pszczelą cechuje wyższa wartość odżywcza i bogatszy skład chemiczny. W związku z powyższym ten słodki nektar lepiej się przyswaja i ma jeszcze korzystniejszy wpływ na zdrowie, aniżeli miód. Komu jednak szczególnie dedykowane jest spożycie pierzgi?

Czym jednak jest popularny pyłek kwiatowy? Wyjaśnienia należy szukać w książce Jadwigi Górnickiej pt. "Apteka natury". Według definicji tej specjalistki w dziedzinie medycyny naturalnej są to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych, które tworzą się w pylnikach kwiatowych. Zadaniem pszczół jest zniesienie owego pyłku do ula, gdzie częściowo zostaje zużyty na bieżące potrzeby, a reszta (szacuje się, iż jest to mniej więcej połowa zbioru) odłożona na tzw. czarną godzinę.

Pszczoły określane w apiologii (nauce zajmującej się wiedzą o pszczołach) jako zbieraczki przynoszą pyłek kwiatowy uformowany w tzw. obnóże pyłkowe do zamieszkiwanego przez siebie ula. Tylna para nóg stanowi dla pszczół swego rodzaju transporter do przenoszenia pyłku - w koszyczku znajdujących się nie odnóżach przenoszone są grudki ziaren pyłku kwiatowego, zlepione zawczasu nektarem bądź... miodem, czyli obnóże pyłkowe. Owo obnóże służy pracowitym owadom do produkcji bohaterki artykułu: pierzgi. Wbrew pozorom jest ona cennym źródłem lekkostrawnego białka, które stanowi pokarm dla pszczół i nieco podrośniętych larw.

Pierzga jest efektem dość skomplikowanego procesu fermentacji mlekowej obnóża pyłkowego. Występuje w postaci granulek, które z niezwykłą lekkością przyswajają się. W związku z powyższym przyjęcie cennych mikro- i makroelementów zawartych w pierzdze pozwala na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze i ujawnia prozdrowotną naturę produktów pochodzenia pszczelego.

Zdrowy skład

Procesy zachodzące w pierzdze przypominają te charakterystyczne dla kiszenia ogórków czy kapusty. Znane są zdrowotne właściwości kiszonek, zatem przypisanie tej cechy pierzdze pszczelej jest jak najbardziej wskazane.

Lecznicze działanie jest trzykrotnie większe niż pyłku. Zawartość witamin: A, z grupy B (B1, B2, B6, B12), C, D, E, P i PP, a także pierwiastków takich jak krzem, selen, miedź, żelazo, potas, magnez, chlor, mangan i siarka decyduje o uznaniu pierzgi za produkt cenniejszy od miodu. Szacuje się, że ma ok. 12% białka oraz sporo zdrowego tłuszczu. Obecny jest w niej kwas mlekowy oraz liczne enzymy, które organizm z łatwością przyswaja.

Skład pierzgi sprawia, iż jest ona szeroko stosowana w lecznictwie, zwłaszcza w homeopatii. Posiada właściwości antybakteryjne, a więc niejednokrotnie pomaga w uporaniu się z infekcją pochodzenia bakteryjnego i wzmacnia odporność. Dzięki zdolności odtruwania pomaga usunąć toksyny z organizmu, usprawnić pracę wątroby, a nawet pomaga w leczeniu choroby alkoholowej. Ponadto zauważono jej korzystny wpływ na metabolizm. Jest niezastąpiona w biegunkach, zaparciach i problemach trawiennych.

Poznano także antydepresyjne właściwości pierzgi - jej cenne składniki wpływają na poprawę samopoczucia i koncentracji. Stosowana jest w stanach anemii i osłabienia jako alternatywę dla leków, które nie są mile widziane w przypadku osób starszych czy dzieci. Warto stosować ją po ciężkich chorobach lub operacjach. Pierzga pszczela wspiera funkcjonowanie przy nadciśnieniu, miażdżycy, chorobach układu nerwowego czy braku apetytu. Co zaskakujące jej spożycie dedykowane jest czasami szczególnie mężczyznom, gdyż wspiera leczenie schorzeń prostaty. Jej długotrwałe przyjmowanie poprawia ogólną sprawność fizyczną oraz psychiczną.

Miód charakteryzuje słodka woń; pierzgę pszczelą zaś cechuje lekko kwaśny smak. Jej spożywanie umożliwia kilka form, np. granulki do ssania, które jednak dają odczuć pełnię smaku pierzgi, co niektórym może przeszkadzać. Istnieje zatem także możliwość rozpuszczenia owych granulek w ciepłej wody i przyjęcie produktu w formie płynnej. Najbardziej przyswajalną formą jest jednak wygodna w użyciu kapsułka. Trzeba tu zaznaczyć, że za zdrowie i kondycje organizmu odpowiada dieta, zatem przyjmowanie przetworzonej i wysokokalorycznej żywności wato zastąpić produktami pochodzenia naturalnego, które kryją w sobie więcej bogactwa, niż można by sądzić.

https://domiuroda.pl/ekstrakt-pierzgi-pszczelej-kapsulki-bee-pearl

Komentarze