Polska Super Piątka

Zdrowe produktyPewnie nieraz słyszeliście o produktach o niezwykłych właściwościach odżywczych takich jak nasiona chia, jagody goji czy sok z noni? Okazuje się, że podobne właściwości ma wiele polskich produktów. Oto polska super piątka. Przekonajcie się sami jak wielką moc ma polska superżywność.

W ostatnich latach obserwuje się trend dbania o siebie, także przez zdrową dietę. Coraz więcej osób zaczyna troszczyć się o swoje zdrowie wykorzystując naturalne składniki. Z mojego doświadczenia wynika, że wiele osób zaczyna szukać żywności o nazwie "superfoods". Na miano "superżywności" zasługuje żywność naturalna, nieprzetworzona, wyróżniająca się na tle innych produktów wysoką zawartością cennych składników pokarmowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pewnie słyszałeś o takich produktach jak nasiona chia, jagody goji czy sok z noni? Wśród naszych polskich, rodzimych produktów również znajdziemy wiele superfoods. Nie trzeba więc koniecznie nadwyrężać portfela - możemy w superżywność zaopatrzyć u naszych krajowych producentów. Polskich produktów zyskujących miano superfoods jest naprawdę dużo. Oto wybrana super piątka. Przekonajcie się sami jak wielką moc ma polska superżywność.

Aronia

Aronia

Polska jest liderem produkcji tego super owocu. Dlaczego aronia znalazła się na liście superżywności? Bo to najbogatszy w przeciwutleniacze owoc spośród wszystkich dostępnych! Czyni to aronię jednym z najzdrowszych produktów na całym świecie. Niestety aronia wciąż jest niedoceniana. Wciąż bardziej popularne są zagraniczne superfoods jak jagody goji czy sok z jagód noni lub acai. Tymczasem mamy w Polsce nasz czarny skarb, który przewyższa swą wartością wiele zagranicznych superfoods. Związki polifenolowe zawarte w aronii wywierają korzystny wpływ na układ krążenia, ponieważ uszczelniają naczynia krwionośne, zapewniają im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejszają lepkość krwi. W 2007 roku profesorowie Marek Naruszewicz z Pomorskiej Akademii Medycznej i Mirosław Dłużniewski z Kliniki Kardiologii AM w Warszawie w swoich badaniach udowodnili, że ekstrakt z aronii pomaga zmniejszyć nadciśnienie tętnicze oraz stan zapalny. Mało tego - na ten efekt nie trzeba długo czekać! Wyniki obniżonego ciśnienia były zauważone już po 6 tygodniach u wszystkich uczestników badania, którzy codziennie pili szklankę soku z aronii. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli aronia działa profilaktycznie również w przypadku nowotworów, chroni organizm przed nadmiernym promieniowaniem, pomaga w leczeniu zatrucia metalami ciężkimi oraz może być wykorzystywana w leczeniu cukrzycy.

Ile? Szklanka dziennie.

Jak wykorzystać w kuchni? Wyciśnij sok, dodaj do przetworów owocowych.

Orzech włoski

Orzechy włoskie

Bez wątpienia orzechy włoskie są żywnością wyjątkową! Wszystkie orzechy są wartościowe, ale to rodzaj tłuszczu zawarty w orzechach włoskich zdecydował o tym, że znalazły się na mojej liście superżywności. Porównując orzechy włoskie z innymi orzechami, to właśnie w nich znajduje się najwięcej zdrowego tłuszczu omega-3. Dzięki temu ich jedzenie powoduje obniżenie całkowitego cholesterolu we krwi, "złego" cholesterolu i triglicerydów a podwyższenie poziomu "dobrego" cholesterolu. Orzechy włoskie są chyba najbardziej popularnym superfood dla mózgu, po które często sięgamy, stając w obliczu wyzwań intelektualnych. W 2012 roku na łamach Journal of Alzheimer's Disease opublikowano badania, które wskazują, że jedzenie orzechów jest powiązane z polepszeniem pamięci i prawidłowym funkcjonowaniem mózgu.

By czerpać z tych super mocy, potrzeba ich zjeść naprawdę niewiele - wystarczy garstka dziennie.

Ile? 30g (ok 7 orzechów) czyli tyle ile mieści się w garści.

Jak je wykorzystać w kuchni? Po prostu chrup je jako przekąskę, dodaj do owsianki, ciasta, sałatek, zrób masło orzechowe.

Czosnek

Czosnek

Mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem - i słusznie, bo naprawdę jest. Dzięki zawartości związków siarkowych czosnek skutecznie leczy infekcje bakteryjne i wirusowe układu oddechowego i pokarmowego, a także im zapobiega. Ponadto, jedzony regularnie czosnek, pozwala zachować elastyczność naczyń krwionośnych. Według niektórych badaczy regularne jedzenie czosnku może opóźnić proces miażdżycowy nawet o 15 lat! Tym samym czosnek stanowi skuteczną profilaktykę chorób układu krążenia.

Ile? 4 g czosnku (1-2 ząbki czosnku) dziennie w celu profilaktyki chorób układu krążenia.

Jak wykorzystać w kuchni? Jedz na surowo, dodaj do pieczonego mięsa, warzyw, ryby, zrób zupę krem.

Siemię lniane

Siemię lniane

O tym, że siemię lniane jest bardzo zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Bogate szczególnie w tłuszcze omega-3, błonnik pokarmowy, białko oraz lignany i wiele antyoksydantów. Pomoże przy problemach z przewodem pokarmowym (zgadze, zaparciach), zmniejszy ryzyko chorób serca oraz nowotworów i złagodzi objawy menopauzy oraz osteoporozy. Ostatnio zrobiło się głośno na temat nasion szałwii hiszpańskiej, znanych także jako nasiona chia. Co oprócz wyższej ceny odróżnia je od siemienia lnianego? Większa zawartość błonnika pokarmowego. Ale już jeśli chodzi o zawartość dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, wygrywa siemię lniane. Siemię lniane ma też więcej lignanów - związków o działaniu estrogennym, przez co redukuje ryzyko wystąpienia chorób hormonozależnych, w tym nowotworów. Ja wybieram siemię lniane.

Ile? 40g zmielonego siemienia dziennie (ok. 5 łyżeczek)

Jak wykorzystać w kuchni? Dodawaj do płatków, muesli, chleba, wypieków, sałatek, pulpetów, panierek, deserów.

Pomidor

Pomidory

Pomidory są bogate w witaminy (np. wit. C) oraz minerały (np. potas). Ale to dzięki wysokiej zawartości likopenu trafiły na super listę. Likopen jest silnym antyoksydantem - skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu potrafi uchronić nas przed chorobami serca oraz nowotworami. Likopen to intensywnie czerwony barwnik i to właśnie on nadaje kolor pomidorom. Im bardziej czerwone i dojrzałe pomidory, tym więcej go zawierają. Pomidory są najlepszym źródłem likopenu w diecie. W znacznie mniejszych ilościach można go znaleźć w arbuzach, czerwonych grejpfrutach i morelach. Niektóre procesy technologiczne zwiększają przyswajalność likopenu. Dlatego łatwiej przyswoisz ten związek, jeśli wcześniej pomidory przetrzesz i ugotujesz. Również dodatek tłuszczu będzie polepszać jego wchłanianie.

Ile? Co najmniej 2 porcje pomidora dziennie obniżają o 26% ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Jak wykorzystywać w kuchni? Zrób sos, zupę krem, gulasz na bazie pomidorów, dodaj do duszonych warzyw, zjedz w sałatce, wyciśnij sok, zrób koncentrat.

Mgr inż. Małgorzata Różańska - Dietetyk - Poradnia Dietetyczna Foodarea, www.foodarea.pl.

Artykuł został opracowany przez portal Zdrowe zdrowie, specjalizujący się w poradach dietetycznych, psychologicznych i wychowawczych, www.zdrowezdrowie.pl.

Komentarze