Prawidłowa dieta - czego nie powinno nam zabraknąć? Poznaj sprawdzone przepisy

Prawidłowa dietaW mediach coraz więcej mówi się o znaczeniu prawidłowej diety w kontekście zdrowia i odporności człowieka. To bardzo dobrze, ponieważ nasze codzienne menu najmocniej wpływa na to, jakim stanem zdrowia możemy się pochwalić, oraz na to, jak dobrze nasz organizm będzie mógł radzić sobie z infekcjami, które napotka szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Należy też pamiętać, że prawidłowa dieta to również najlepszy i najprostszy sposób na utrzymanie dobrego samopoczucia na wiele lat.

Jak wygląda prawidłowa dieta?

Prawidłowa dieta jest przede wszystkim dostosowana do potrzeb danego organizmu. Głównie pod względem ilości kalorii, jakie dostarcza każdego dnia. Inne zapotrzebowanie na energię występuje u młodej kobiety, inne u przedszkolaka, a jeszcze inne u aktywnego mężczyzny w sile wieku. Dodatkowo dieta musi być dostosowana do ewentualnych nietolerancji pokarmowych danego organizmu i innych indywidualnych uwarunkowań (np. w przypadku kobiet w ciąży trzeba zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż kwasu foliowego).

W diecie musi się też znaleźć właściwa ilość węglowodanów, zdrowych tłuszczów, białka i witamin, pochodzących w dużej mierze z warzyw i owoców. Należy też przyjąć zasadę, że każdego dnia spożywamy 4 porcje warzyw i jedną owoców. Najlepiej, aby były to produkty kolorowe, np. zielone brokuły do drugiego dania, zupa z pomarańczowej dyni, czerwone truskawki na przekąskę i biała kalarepa do kanapki na kolację. W taki sposób najłatwiej dostarczyć ciału wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów. Istotne jest także to, aby suplementować organizm witaminą D i przyjmować ją razem z posiłkiem, w którym występuje tłuszcz, ponieważ to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Tak samo jak witamina A, E i K.

Prawidłowa dieta - sprawdzone przepisy

Przepis na śniadanie: kanapka z szynką i warzywami

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 plasterki chudej wędliny
  • Pokrojony pomidor i kilka rzodkiewek
  • Kanapka posypana czerwoną cebulą i szczypiorkiem

Przepis na drugie śniadanie: zielony koktajl

  • Szpinak, pół szklanki wody mineralnej, kiwi i banan - zblendowane razem
  • Koktajl dosłodzić 1 łyżeczką naturalnego miodu

Przepis na obiad

Zupa krem: ugotować do miękkości pokrojoną w kostkę dynię, marchew i pietruszkę, dorzucić dwa ząbki czosnku i cebulę, doprawić do smaku, gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie całość zblendować.

Obiad: chude mięso z warzywami

Upiec pierś z kurczaka w ulubionych przyprawach, ugotować warzywa, w miarę potrzeb również ugotować ziemniaki, ryż lub kaszę.

Przepis na kolację: kolorowa sałatka

Młody szpinak wymieszać w misce z rukolą, pokrojonymi pomidorkami, ogórkami, oliwkami i żółtą papryką. Całość polać ulubionym sosem sałatkowym i posypać garścią orzechów lub obranych pestek dyni.

Planując swoje codzienne menu, nie wolno zapominać o tym, aby każdego dnia dostarczyć ciału zdrowe tłuszcze, pochodzące z ryb, oliwy z oliwek czy orzechów. To bardzo ważne przede wszystkim dla optymalnej pracy naszego mózgu.

Co zrobić, jeśli czasami nie możesz przestrzegać zasad prawidłowej diety?

W dzisiejszych czasach niewiele osób jest w stanie codziennie przygotowywać sobie posiłki na śniadanie i kolację oraz dwudaniowe obiady. Natłok pracy i innych codziennych obowiązków sprawia, że dla wielu osób staje się to bardzo trudne do zrobienia. A tak naprawdę, tylko przyrządzając posiłki w domu samodzielnie, możemy być pewni, co się w nich znajduje i czy maksymalnie zaspokajają potrzeby naszego organizmu. Warto starać się jak najczęściej gotować w domu, a kupując coś na mieście czy w pracy, wybierać owoce i warzywa. Dodatkowo dobrze też stosować suplementy diety, jeśli mamy wątpliwości, czy jesteśmy w stanie zaspokoić wszystkie potrzeby naszego organizmu w ramach codziennej diety.

Bioaronsystem.pl

Komentarze