Przewodnik po nożach kuchennych - wybierz idealne ostrze

Nóż kuchennyNoże kuchenne świadczą o kucharzu, który przygotowuje każdego dnia posiłki dla swojej rodziny.

Czy macie w swoich szufladach poszczerbione, pojedyncze noże, który każdy wygląda jak z innej parafii?

Czy potraficie rozróżnić naprawdę dobre i mocne ostrze od zwykłego bubla?

Jeśli nie, przygotowaliśmy dla was krótki przewodnik, w którym dowiecie się, czym kierować się podczas wyboru noża kuchennego, jak skompletować podstawowy zestaw noży i jak dbać o ich trwałość.

Anatomia noża kuchennego

Każdy nóż kuchenny składa się z kilku elementów, które świadczą o jego trwałości, przeznaczeniu i funkcjonalności.

  • Głownia noża jest wykonywana ze stali, najczęściej nierdzewnej, która jest odporna na kruszenie, rdzewienie i tępienie. Lepiej, aby była wykonana w procesie kucia a nie wycinania, ponieważ gwarantuje to jej większą trwałość.
  • Ostrze noża to część tnąca. Jak wiadomo ostrze powinno być trwałe, ostre i odporne.
    Ze względu na materiał wykonania wyróżniamy:
    • noże ze stali nierdzewnej - bierzemy pod uwagę typ stopu, im wyższy tym lepiej. (420, 440, Sandvik, ATS, GIN - noże średniej klasy; 154 CM, VG-10, S60-V, S30-V, ZDP-189)
    • noże ze stali węglowej - najdłużej zachowują swój kształt
    • noże ceramiczne - nie wymagają tak częstego ostrzenia
  • Trzpień noża to nic innego jak przedłużenie głowni, do której przymocowuje się rękojeść. Najbardziej wytrzymałe noże mają trzpień tej samej szerokości i długości, co rękojeść.
  • Rękojeść to część noża, za którą trzymamy podczas krojenia. Najczęściej jest metalowa, drewniana, plastikowa lub gumowa. Musimy sami zdecydować jaki rodzaj rękojeści najlepiej leży nam w dłoni. Przyjrzyjmy się z uwagą jej fakturze, wyprofilowaniu i materiałowi - drewno jest najmniej trwałym materiałem, którego nie powinno się również zmywać w zmywarce.

Wybór idealnego ostrza

Noże powinniśmy wybierać zgodnie z ich przeznaczeniem. Wiadomo, że często noże się psują, gubią lub po prostu nigdy nie udało nam się kupić dobrego zestawu, który pozwoli nam na profesjonalne i wygodne przygotowywanie potraw. Podstawowy zestaw noży to nie jest wydatek, na który nie powinniśmy sobie pozwolić przynajmniej raz w życiu.

Na podstawowy zestaw noży składają się:

- nóż do chleba - długi, posiada ząbki, idealny do krojenia każdego rodzaju pieczywa
- nóż szefa kuchni - uniwersalny, duży nóż, który powinien być wykonany z najlepszej stali
- nóż do kości - wąski nóż służący do oddzielania mięsa od kości oraz filetowania ryb
- nóż uniwersalny - standardowy nóż kuchenny przydatny przy wielu czynnościach
- nóż do mięs i wędlin - wąski nóż pozwalający pokroić mięso na idealne kawałki
- nóż do warzyw - niewielki nożyk idealny do krojenia trudniejszych powierzchni

Jak zadbać o nóż?

Aby noże mogły służyć jak najdłużej, należy zadbać o ich odpowiednią pielęgnację i przechowywanie. Jeśli używamy zmywarki, układajmy nóż tak, aby nie stykał się z innymi przedmiotami. Zmywając ręcznie, używajmy miękkiej gąbki i płynu do mycia naczyń.

Noże należy przechowywać w specjalnym stojaku, który jest do tego przystosowany. Wkładanie ich do szuflady, trzymanie luźno na blacie czy zostawianie w suszarce na sztućce skończy się ich szybszym zużyciem i stępieniem.

Pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy: nóż służy do krojenia, a nie do otwierania konserw, słoików czy rąbania zamrożonego mięsa czy warzyw!

Jeśli wiecie już, jak wybierać dobre noże kuchenne, zapraszamy do naszego sklepu, w którym znajdziecie zestawy godne każdego dobrego kucharza - http://www.esklepypsb.pl/. Bon apetit!

Anatomia noża kuchennego

Komentarze



Idealna zastawa stołowa

Zastawa stołowaZastawa stołowa to podstawowe wyposażenie w każdym domu. Jakże waż



Ujarzmić biel, czyli kuchnia biała i przytulna

Biała kuchniaŚwieża zieleń roślin, drewno i klimatyczne dodatki - to tylko kilka



Urządzasz kuchnię? Postaw na biel!

Biała kuchniaBiałe kuchnie właściwie nigdy nie wyszły z mody, lecz od pewnego cza



Czy warto inwestować w kuchenkę mikrofalową do zabudowy?

Kuchenka mikrofalowaKuchenka mikrofalowa jest niemal obowiązkowym wyposaże