Pyszne przepisy na grzyby w różnych odsłonach

Grzyby jadalne - przepisyNa bazie grzybów przygotować możemy cały szereg różnego rodzaju potraw - od obiadowych, przez przekąski idealne na imprezy. Oto garść smakowitych inspiracji.










Makaron z borowikami i krewetkami

Makaron z borowikami

To przepis na grzyby w nieco mniej standardowym wydaniu. Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy:

  • 1,5 szklanki makaronu penne,
  • 1 szklanka borowików,
  • 250 g krewetek królewskich,
  • ½ filiżanki śmietanki 18%,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut. Borowiki oraz krewetki rozmrażamy i myjemy, odsączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy grzyby w ćwiartki. Na suchą patelnię wykładamy borowiki i przez chwilę podgrzewamy, odparowując resztę wilgoci. Wlewamy 3 łyżki oleju i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko zarumienione. W międzyczasie, solimy je. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią 1 łyżkę oleju, wykładamy krewetki i smażymy z każdej strony po około 3 minuty. W połowie smażenia wsypujemy czosnek i całość zrumieniamy. Dodajemy grzyby oraz natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem, mieszamy, odstawiamy z ognia, wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy. Gorący makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.

Inne pomysły na dania z grzybami znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-glowne/grzyby

Krem grzybowy z łazankami

Krem grzybowy z łazankami

Ten, równie smaczny, przepis na grzyby wymaga zastosowania następujących składników:

  • 200 g mrożonych grzybów,
  • 40 g grzybów suszonych,
  • ½ cebuli,
  • ½ szklanki listków bazylii,
  • ½ litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki sera mascarpone,
  • 1 łyżka oliwy.

Łazanki przygotujemy natomiast z:

  • 125 g mąki pszennej razowej,
  • 1 jajka,
  • 1 żółtka,
  • szczypty soli.

Suszone grzyby opłukujemy pod bieżącą, chłodną wodą, przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia. Mrożone grzyby rozmrażamy, opłukujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wywar zachowujemy. W garnku rozgrzewamy oliw i szklimy cebulę. Dodajemy grzyby, pokrojone uprzednio na mniejsze kawałki, smażymy przez około 5 minut, wlewamy bulion, zagotowujemy, redukujemy ogień i gotujemy przez 20 minut. Zupę miksujemy z serem mascarpone, bazylią, pieprzem oraz solą. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy wywar z grzybów i zagotowujemy.

Kolejny etap to przygotowanie łazanek. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka i dodajemy żółtko oraz sól. Mieszamy składniki, formując kulę. Ciasto wykładamy na stolnicę i wygniatamy aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Następnie, zawijamy w wilgotną ściereczkę i odkładamy na godzinę. Rozwałkowujemy, kroimy na paski o szerokości 2 centymetrów, a następnie w poprzek na 3 centymetrowe kawałki. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej łazanki partiami. Gotujemy przez około 1 minutę, odławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.

Zupę z dodatkiem łazanek serwujemy posypaną zmielonym pieprzem, ewentualnie z oliwą truflową.

Ocena: 5.0