Ranking płyt grzewczych. Sprawdź plusy i minusy każdej z nich!

Płyta indukcyjnaBiorąc pod uwagę to, że kuchnia służy przede wszystkim do przygotowywania posiłków, wybór płyty grzewczej jest jedną z najważniejszych decyzji podejmowanych podczas urządzania tego pomieszczenia. Zanim zdecydujesz się na konkretny model, upewnij się, że wiesz wszystko o dostępnych możliwościach – oto przegląd właściwości płyt grzewczych, który Ci w tym pomoże!

Zalety i wady płyt indukcyjnych

Nie da się ukryć, że płyty indukcyjne należą dziś do tych najczęściej wybieranych. Choć ich estetyka nie pozostaje tu bez znaczenia, najważniejsza jest jednak nowoczesna technologia skryta w ich wnętrzu. Co wyróżnia ten typ płyty grzewczej? Przede wszystkim energooszczędność i superszybkie nagrzewanie, co jest wynikiem produkcji ciepła w wyniku działania szybkozmiennego pola elektromagnetycznego.

Istotną zaletą indukcji jest również bezpieczeństwo użytkowania. Jako że ciepło jest przekazywane bezpośrednio na dno garnka, a nie na całą powierzchnię płyty grzewczej, pozostaje ona chłodna w dotyku przez cały czas. Docenią to szczególnie rodzice, którzy wiedzą, jak trudno jest utrzymać palce ciekawego świata malucha z dala od niebezpiecznych przedmiotów.

Nowoczesne płyty indukcyjne dysponują szeregiem technologii ułatwiających, a nawet uprzyjemniających codzienne gotowanie. W przypadku modeli marki Electrolux jest to np. możliwość łączenia pól grzejnych w taki sposób, by móc postawić na nich większy garnek, albo funkcja SenseBoil®, temperatura jest automatycznie regulowana, gdy woda zbliża się do punktu wrzenia.

Indukcyjna płyta grzewcza nie współpracuje z każdym garnkiem, a jedynie z tymi wyposażonymi w ferromagnetyczne dno, dlatego wybór indukcyjnej płyty może nieść ze sobą dodatkowy wydatek w postaci zakupy nowych garnków.

Funkcja Hob2Hood bezprzewodowo łączy płytę kuchenną z okapem. Praca okapu zmienia się w zależności od intensywności gotowania i nie trzeba modyfikować ustawień ręcznie. Dzięki temu rozwiązaniu możesz poświecić się wyłącznie gotowaniu.

Kiedy warto wybrać płytę gazową?

Alternatywę dla indukcji stanowią tradycyjne płyty gazowe – znane i stosowane od wielu lat ze względu na wygodne użytkowanie, łatwą regulację temperatury i stosunkowo niskie koszty eksploatacyjne. Te współczesne dysponują szeregiem innowacyjnych funkcji, które zapewniają Ci optymalny komfort oraz bezpieczeństwo. Warto tu zwrócić uwagę szczególnie na nowoczesne zabezpieczenia przeciwwypływowe, które automatycznie odcinają dopływ gazu w sytuacji, gdy zgaśnie płomień.

Z jakimi trudnościami można się spotkać przy wyborze takiego rozwiązania? Aby móc je zainstalować w pomieszczeniu, musi spełniać pewne wymogi – mieć odpowiednie przyłącze do gazu oraz sprawny system wentylacji, który będzie odprowadzać wyziewy gazowe powstające podczas pracy płyty.

Czy masz inne możliwości?

Szukając płyty grzewczej do kuchni, z pewnością najczęściej trafiasz na modele indukcyjne i gazowe. Nie oznacza to jednak, że to wszystko, co znajdziesz na rynku. Po prostu inne propozycje cieszą się obecnie mniejszą popularnością, choć wcale nie ustępują funkcjonalnością pozostałym. Wśród takich rodzajów płyt grzewczych warto wymienić:

  • ceramiczną – choć na pierwszy rzut oka jest podobna do indukcji, w jej wnętrzu znajdziesz zupełnie inny mechanizm działania. Największą różnicą jest to, że współpracuje ze wszystkimi garnkami, a jej powierzchnia się nagrzewa i musi zostać pozostawiona do ostygnięcia po użyciu;
  • elektryczną – stosuje nieco starszą technologię i jest mało energooszczędna. Kosztuje jednak niewiele i możesz ją podłączyć do każdego gniazdka;
  • gazowo-indukcyjną – to hybryda wykorzystująca dwa źródła zasilania: gaz oraz indukcję. Możesz stosować je jednocześnie bądź zamiennie, w zależności od potrzeby.

Miej na uwadze to, że płytę grzewczą kupujesz raz na kilka lub nawet na kilkanaście lat. Przed podjęciem decyzji przemyśl dobrze zalety i wady każdej możliwości, by zyskać pewność, że ta wybrana najlepiej spełnia Twoje oczekiwania. W funkcjonalnie urządzonej i dopasowanej do Twoich potrzeb kuchni gotowanie to nie obowiązek, a czysta przyjemność!

Komentarze