Rodzaje serwisów obiadowych

Serwisy obiadoweWybór serwisu obiadowego nie sprowadza się jedynie do kwestii estetycznych. Sam fason nie świadczy o tym, czy materiał z którego wykonane są elementy zestawu będzie spełniał wszystkie Twoje potrzeby. Dziś porozmawiamy o rodzajach materiałów z których wykonane są najpopularniejsze serwisy obiadowe. Czytaj dalej!

Zestawy naczyń obiadowych są dostępne w różnych materiałach, stylach i liczbie sztuk. Niektóre zestawy naczyń stołowych sprawdzają się dobrze na fantazyjnych przyjęciach, a inne są bardziej odpowiednie do grillowania na podwórku i nieformalnych spotkań. W przypadku oficjalnej zastawy obiadowej zestaw wykonany z porcelany kostnej lub porcelany z pewnością będzie wyglądał świetnie, a naczynia gliniane lub melamina będą najlepsze na zwykłe naczynia stołowe. Formalna zastawa stołowa ma zwykle wyraźną białą kolorystykę, uzupełnioną bardziej eleganckim wyglądem. Zwykłe zastawy stołowe często mają odważne kolory i wzory, co daje wiele ciekawych możliwości kreatywności.

Typowe nakrycie obejmuje filiżankę, miskę, talerz sałatkowy i talerz obiadowy, co oznacza, że ​​16-częściowy zestaw obiadowy zapewnia ustawienia dla maksymalnie czterech osób. Formalne zestawy obiadowe mogą zawierać dodatkowe elementy, takie jak spodki, talerze deserowe i półmiski. Możesz również znaleźć zestawy kompletnych elementów, takich jak półmiski do serwowania, naczynia do sosów, naczynia z masłem i łódeczki do sosów, dzięki czemu możesz uzupełnić swój zestaw obiadowy o pasujące porcje. Jeśli jeden z elementów zestawu się zepsuje, czasami możesz znaleźć zamiennik, który jest sprzedawany pojedynczo.

Najlepsze materiały na naczynia stołowe

Zastawa stołowa z porcelany kostnej

Jeśli szukasz zastawy stołowej, która jest jednocześnie mocna i elegancka, nie szukaj dalej niż porcelana kostna. Znana ze swojej cienkiej, delikatnie wyglądającej struktury, porcelana kostna jest w rzeczywistości jednym z najtrwalszych rodzajów zastawy stołowej. Półprzezroczysty biały wygląd sprawia, że jest to atrakcyjny styl, który będzie pasował do każdej jadalni. Porcelana kostna jest zwykle bezpieczna w zmywarkach, ale preferowane może być mycie ręczne.

Naczynia porcelanowe

Tańsza niż porcelana kostna zastawa stołowa z porcelany jest nadal bardzo trwała, ale ma nieco cięższą konstrukcję. Porcelanowe naczynia stołowe są odporne na pękanie i można je wygodnie myć w zmywarkach i podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych. Porcelana, podobnie jak porcelana kostna, świetnie sprawdza się jako zastawa stołowa ze względu na swój wyrafinowany styl.

Szukając serwisów obiadowych wykonanych z porcelany warto udać się na stronę polszklo.com.pl/17-serwisy-obiadowe.

Naczynia kamionkowe

Kamionka to niezobowiązująca zastawa stołowa odporna na odpryski, dostępna w wielu stylowych wersjach. Kamionka jest nieco cięższa i grubsza niż porcelana kostna i porcelana, ale nie ma takiego samego poziomu wytrzymałości, więc kawałki będą wymagały dodatkowej opieki podczas mycia lub podgrzewania potraw. Umyj kamionkę ręcznie, zamiast ryzykować erozję materiałów w zmywarce. Aby uniknąć bardzo gorących potraw, podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej przenieś zawartość kamionki do naczynia szklanego lub papierowego talerza.

Naczynia ceramiczne

Naczynia gliniane to jeden z najtańszych rodzajów ceramicznej zastawy stołowej. Ponieważ konstrukcja jest bardziej porowata niż inne rodzaje zastawy stołowej, przed użyciem jest uszczelniona i wzmocniona wodoodporną glazurą. Ceramika jest ogólnie uważana za bardziej swobodną i mniej wytrzymałą niż kamionka lub porcelanowa zastawa stołowa.

Naczynia z melaminy

Chociaż zastawa stołowa z melaminy naśladuje wygląd ceramicznej zastawy stołowej, jest wykonana z niezwykle trwałej żywicy. Melamina wytrzyma wiele zastosowań i jest odporna na pękanie i odpryski, co czyni ją wszechstronną opcją na każdą okazję. Zestawy naczyń obiadowych z melaminy są dostępne w szerokiej gamie kolorów i wzorów, dzięki czemu z łatwością znajdziesz dla siebie idealny styl.

Dbanie o naczynia stołowe

Przed użyciem zawsze należy zapoznać się z instrukcjami producenta dotyczącymi rodzaju naczyń stołowych. Niektóre style formalnej zastawy stołowej należy myć i ręcznie suszyć, zamiast czyścić w zmywarce, a niektóre zestawy naczyń obiadowych mają metalową konstrukcję, która uniemożliwia ich używanie w kuchence mikrofalowej.

Pomiędzy posiłkami niektóre zestawy naczyń stołowych można szybko układać w szafce, podczas gdy inne rodzaje należy przechowywać ostrożniej. Aby bezpiecznie przechowywać szlachetną porcelanę i inne formalne naczynia stołowe, gdy nie są używane, umieść kawałek filcu między każdym kawałkiem, aby zapobiec zadrapaniom i trzymaj je w specjalnej porcelanowej szafce.

Komentarze