Sezon na truskawki trwa - sprawdź, co z nich zrobić!

Owocowe ciastaWiele osób przez niemal cały rok na nie czeka i z utęsknieniem ich wypatruje. To nieodłączny smak lata. Pyszne, słodkie i soczyste - mowa oczywiście o truskawach. Naciesz się nimi w pełni i wykorzystaj ich potencjał!

Truskawki to niezwykłe owoce, które wiele osób je z prawdziwą przyjemnością. Mają ogromną rzeszę fanów, którzy w sezonie letnim spożywają je w dużych ilościach. Jeżeli także należysz do wielbicieli truskawek, możesz nieco urozmaicić swoje menu i wykorzystać je zarówno w prostych, codziennych przepisach, jak i wypiekach.

Kompot wraca do łask

Jeszcze kilkanaście lat temu przez całe lato przygotowywano kompoty z wiśni, jabłek lub truskawek, które potem wyparły dostępne przez cały rok soki. Na całe szczęście ta moda wraca! Kompot to słodki napój przygotowywany samodzielnie z gotowanych owoców, najczęściej z dodatkiem cukru. Ten z truskawek będzie wprost idealny na lato, gdyż w sezonie są one wyjątkowo słodkie, a co za tym idzie - nie ma potrzeby mocnego dosładzania napoju. Przygotowanie kompotu jest niezwykle proste! Umyj dokładnie truskawki, wytnij szypułki i poprzecinaj owoce na pół. Ułóż w dużym garnku i zalej wodą. Na kilogram truskawek powinno przypadać około 2 l wody. Jeżeli słodzisz, dodaj także cukier. Gotuj na wolnym ogniu aż do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku, zazwyczaj wystarczy ok. 40 minut.

W taki sam sposób można przygotować także zupę owocową. Do nieposłodzonego kompotu wystarczy dodać trochę maki ziemniaczanej lub kisiel dla zagęszczenia oraz cienki makaron, taki jak do rosołu. To połączenie ma wielu fanów, dla większości to ulubiony smak dzieciństwa. Warto chociaż raz spróbować zjeść taką zupę, aby przekonać się o jej wyjątkowym smaku.

Tarta z owocami

Fani ciast często szukają nieco lżejszej alternatywy dla klasycznych, ciężkich serników - zwłaszcza w sezonie letnim. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie owocowej tarty, w której główną rolę będą grały truskawki. To pyszne, kruche ciasto może być traktowane nawet jako pełnowartościowy posiłek, o ile zostanie wykonane z odpowiedniej mąki.

Tarta z budyniem i truskawkami jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Upiecz spód, na podstawie sprawdzonego przepisu, przygotuj Budyń o smaku śmietankowym WINIARY lub Budyń o smaku waniliowym WINIARY. Pokryj nim upieczone wcześniej kruche ciasto i ułóż na nim oczyszczone uprzednio truskawki. Całość możesz polać Galaretką truskawkowy smak WINIARY i wstawić do lodówki na całą noc.

Jedz tak, jak lubisz

Truskawki smakują doskonale solo, z czekoladą lub bitą śmietaną, a także jako dodatkowy składnik potrawy. Wykorzystaj w pełni ich potencjał i przygotuj doskonałe potrawy z truskawek, które zachwycą cię nie tylko swoim smakiem, ale i sprawią, że poczujesz pełnię lata! Pamiętaj, że truskawki doskonale nadają się także do mrożenia. Z mrożonych truskawek z powodzeniem możesz przygotować kompot lub zupę owocową, dlatego warto zastanowić się nad zrobieniem zapasów na zimę. Jeśli zamrozisz truskawki, przepisy które zakładają ich wykorzystanie, będą w zasięgu twojej ręki nie tylko w sezonie, ale przez cały rok!

Ocena: 5.0

Komentarze