Stres oksydacyjny - przyczyny, objawy, konsekwencje

Stres oksydacyjnyZawał serca i udar mózgu to nie jedyne konsekwencje na jakie się narażamy, gdy odpowiednio nie zadbamy o zdrowie i styl życia. O stresie oksydacyjnym, wolnych rodnikach i antyoksydantach mało kto wie, a warto poznać te zagadnienia, które odpowiadają za procesy naszego starzenia.

Czym jest stres oksydacyjny?

Stres oksydacyjny powstaje w wyniku zaburzenia równowagi w organizmie, kiedy wolne rodniki zdobywają znaczną przewagę nad likwidującymi je antyoksydantami. Wolne rodniki to atomy z jednym niesparowanym elektronem na powłoce, a antyoksydanty (przeciwutleniacze) to cząsteczki, które mogą oddać swój elektron tym samym dezaktywując wolny rodnik. Nadmiar wolnych rodników lub niedobór antyoksydantów prowadzi do utleniania takiego samego jak po przekrojeniu jabłka na pół, gdzie pod wpływem powietrza zmienia ono kolor na brunatny.

Co jest przyczyną stresu oksydacyjnego?

Przyczyn jest kilka i wiążą się one ze sposobem życia i środowiskiem w jakim przebywamy. Do najbardziej powszechnych należą : nadmierny wysiłek fizyczny, starzenie się, zanieczyszczone powietrze, palenie papierosów, picie alkoholu, stres, promieniowanie UV i złe odżywianie. Źródłem wolnych rodników jest też żywność z długim terminem ważności i chemicznymi konserwantami. Nie ma możliwości uniknięcia wolnych rodników, gdyż są one wynikiem oddychania. Powstają jako produkt uboczny w procesie przetwarzania tlenu na energię. Dzieje się tak z ok. 5% wdychanego tlenu.

Jak sobie radzić z wolnymi rodnikami?

Wolne rodniki są neutralizowane przez nasz wewnętrzny system obronny w postaci enzymu peroksydazy glutationowej. Niestety z wiekiem organizm wytwarza jej coraz mniej. Jej niedobór może wynikać też z osłabienia organizmu i stanów chorobowych. Jednak możemy mieć wpływ na ilość wolnych rodników za pomocą antyoksydantów. Pierwsze co należy zrobić to zmienić dietę na bogatą w świeże owoce i warzywa. Druga kwestia to odstawienie używek w postaci papierosów i alkoholu. Trzecia to odpowiedni czas snu, odpowiedni wypoczynek i sport w formie rekreacji, gdyż wyczynowy sport wytwarza dużą ilość wolnych rodników i osoba z niedostosowanym organizmem będzie mieć z tego więcej szkód niż pożytku. Czwarta to środowisko w jakim przebywamy czyli mieszkamy i pracujemy. Im więcej wdychamy zanieczyszczonego powietrza tym więcej produkujemy wolnych rodników.

Konsekwencje stresu oksydacyjnego

Podczas stresu oksydacyjnego wolne rodniki szukają możliwości pozyskania elektronu gdzie tylko mogą, atakują wszystko na swej drodze. Mogą uszkodzić kod DNA co prowadzi do jego zmutowania i powstawania nowotworów. Atakując ścianę komórki i niszcząc ją doprowadzają do jej śmierci. Powszechnie uważa się, że w wyniku stresu oksydacyjnego dochodzi do tak poważnych chorób jak zawał serca, udar mózgu, cukrzycy, miażdżycy, wrzodów żołądka, bezpłodności, łuszczycy i bezpłodności. Stres oksydacyjny ma też wpływ na skórę osłabiając jej włókna, co wiąże się z powstawaniem głębokich zmarszczek i cellulitu.

Gdzie znajdziemy najwięcej przeciwutleniaczy?

W takich owocach jak borówka, aronia, czarna porzeczka, czerwone winogrona, żurawina i cytrusy.

Do warzyw z wysoką zawartością antyoksydantów należą: cebula, czosnek, pietruszka, kapusta i szpinak. Dobre właściwości przeciwutleniające mają także owoce morza, zielona herbata i lampka czerwonego wina. Badania wykazały, że we Francji gdzie spożywa się najwięcej wina liczba osób cierpiących na choroby układu krązenia jest znacznie mniejsza niż w pozostałych państwach europejskich.

Autor: Wioleta Dymon, www.superflavon.pl.

Ocena: 5.0

Komentarze