Wino - jego rodzaje, z czym łączyć, jak podawać?

WinoChoć wino gości na naszych stołach od tysięcy lat, nie jest prostym trunkiem. Aby odpowiednio dobrać wino, należy kierować się kilkoma prostymi wyznacznikami: barwą, smakiem i zapachem. To pozwoli nam wybrać najlepszy gatunek wina i cieszyć się jego spożyciem.

Co warto wiedzieć na temat wina?

Wino to trunek uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogronowego, zawartość alkoholu w winie to zwykle od 9 do 18%. I choć jego głównym składnikiem jest woda (80%), zawiera też cukry, aromaty, kwasy organiczne i oczywiście alkohol etylowy. Ciekawostką jest, że nie zawsze termin "wino" jest równoznaczny z trunkiem pozyskanym z winogron. Znane są też rodzaje tego alkoholu wyprodukowane z owoców tropikalnych, czy takie, gdzie dodatkowym składnikiem jest skrobia - choć sam napój przypomina wtedy bardziej piwo, niż wino.

Rodzaje win

Napój ten można sklasyfikować na wiele sposobów: według barwy, zawartości alkoholu czy cukru. I głównie tymi wyznacznikami powinniśmy się kierować, aby wybrać najlepsze dla nas wino.

Rodzaje win według barwy

Ta klasyfikacja jest tak naprawdę najbardziej popularna, jako że rozróżnić można trzy rodzaje wina kierując się jego barwą: czerwone, białe i różowe.

  • Wina czerwone są zwykle najbardziej cierpkie w smaku i powstają z najciemniejszych owoców w wyniku maceracji skórki winogron. Jest ono zwykle nieco cięższe niż różowe czy białe. Wino czerwone podaje się w temperaturze pokojowej (16-18 stopni), a najlepiej smakuje w towarzystwie dziczyzny, czerwonego mięsa oraz fermentowanych serów. Przy czym lekkie wina czerwone zwykle poddaje się do wędlin, czy ryb.
  • Wina białe mają barwę od jasnożółtej, aż do brązowej (czasami zielonkawej). Produkowane z białych winogron są zwykle kwaśne w smaku, a podaje się je schłodzone (12-15 stopni). Najlepiej smakują jako aperitif przed posiłkiem, choć nie można odmówić lampki białego wina do delikatnych serów, chudych mięs, makaronów oraz trufli.
  • Różowe wina swą barwę zawdzięczają krótszemu procesowi maceracji, zatem ich kolor jest mniej intensywny niż u czerwonego odpowiednika - od różowej do ciemnoczerwonej. Same wina różowe podawane są schłodzone (10-12 stopni) i choć w smaku zdecydowanie wyczuwa się nutę goryczki, to posiadają bardzo wyraźny aromat. Podaje się je zwykle do deserów i owoców.

Rodzaje win według zawartości alkoholu

Zawartość alkoholu w winie jest niemniej ważna niż jego jakość. I tak można wyróżnić:

  • mocne - 14-18%,
  • średnio mocne - 10-14%,
  • słabe - do 10%.

Poza tym na rynku występują też wina wzmacniane, które mają więcej niż 18% i często określa się je mianem "alkoholizowanych".

Rodzaje win według zawartości cukru

Ostatni podział to kryterium według zawartości cukru. Zatem wyróżnia się:

  • bardzo słodkie - powyżej 16% zawartości cukru (150 g/l)
  • słodkie - 8-16% (60-150 g/l)
  • półsłodkie - 4,5-7,5% (30-60 g/l
  • półwytrawne - 2-4 % (10-30 g/l)
  • wytrawne - zawartość cukru do 1,5% (10 g/l).

Należy pamiętać, że w zależności od zawartości cukru w winie, trzeba je serwować do odpowiednich potraw. I tak do win wytrawnych, czy półwytrawnych podaje się dla zrównoważenia smaków słodsze potrawy, czy desery. Wina wytrawne dobrze komponują się z pełnymi i cięższymi posiłkami.

Szampany i wina musujące

Szampany zawdzięczają swoją nazwę regionowi we Francji - Szampanii. To tu produkuje się najlepsze tego typu wina, a każdy inny alkohol, który ma zbliżony skład jest po prostu winem musującym, nie szampanem. Szampan to jeden z tych alkoholi, który uważany jest za ekstrawagancki, a jego ceny windują do kilkunastu nawet tysięcy dolarów za butelkę. Dlatego też spożywa się go głównie w czasie szczególnych okazji - Sylwestra, ważnych zwycięstw, aby podkreślić luksus i sukces okoliczności. Szampan spożywać należy schłodzony (nigdy w zamrażalniku), a butelkę stawia się na stole w specjalnie przygotowanym wiaderku z lodem. I choć szampan pasuje praktycznie do każdej potrawy (zwłaszcza tych z kuchni francuskiej), podaje się go też do ryb, czy owoców morza. Wina musujące, choć szampanem nie są, mają dość zbliżony smak. Podaje się je na wzór do "oryginału". Ale to co na pewno je odróżnia to nie tylko miejsce produkcji, smak i aromat - ale też cena.

Podstawowe zasady podawania win:

  • wino nie może zdominować smaku potrawy - ma być do niej dodatkiem
  • trunek ten podaje się w przezroczystych i wysokich kieliszkach
  • wino białe podaje się przed czerwonym, lżejsze przed cięższym, wytrawne przed słodkim, młodsze przed starszym, a gorsze ( słabsze) przed lepszym
  • należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze serwowania wina.

Choć wina towarzyszą nam od bardzo dawna i spożywamy je bardzo często, nie zawsze wiemy jak dokładnie i z czym je serwować. Zapoznanie się z ich klasyfikacją i specyfiką pozwoli wybierać najlepsze trunki i odpowiednio  je podawać będziemy.

Komentarze