Witaminy dla dzieci w wieku szkolnym - czy zdrowa dieta wystarczy?

Witaminy dla dzieciDieta bogata w witaminy jest jednym z czynników warunkujących zdrowie, w każdym wieku[1]. Szczególnie dzieci na etapie szkolnym powinny mieć zapewnione dobrze zbilansowane posiłki, bogate w niezbędne mikro i makroelementy. Należy wybierać takie składniki spożywcze, które będą wspierać ich wzrost i rozwój. Jednak, czy zdrowa i dobrze zbilansowana dieta zawsze wystarczy, żeby zapewnić dziecku odpowiednią podaż witamin? Sprawdź.

Najważniejsze witaminy dla dzieci w wieku szkolnym

Uczeń potrzebuje witamin i składników mineralnych, aby móc prawidłowo rosnąć, rozwijać się i być zdrowym[1]. Warto zatem wiedzieć, jakie witaminy dla dzieci w wieku szkolnym są najważniejsze.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Zalicza się do nich[2]:

  • witaminy z grupy B (witamina B1 - tiamina, witamina B2 - ryboflawina, witamina B6 - pirydoksyna, witamina B7 - biotyna, witamina B12 - kobalamina): niezbędne m.in. do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego oraz utrzymania zdrowia włosów, skóry i paznokci;
  • witamina C, która jest silnym przeciwutleniaczem, przyspiesza gojenie się ran, pomaga wchłaniać żelazo i wapń z pożywienia, bierze udział w produkcji kolagenu.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Są to[2]:

  • Witamina A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, utrzymania zdrowej skóry i rozwoju tkanki kostnej;
  • Witamina D, o kluczowym znaczeniu dla odporności organizmu, a także gospodarki wapniowo-fosforanowej;
  • Witamina E, która chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego;
  • Witamina K, niezbędna do procesów krzepnięcia krwi i prawidłowej mineralizacji kości.

Zdrowa dieta ucznia – co powinien jeść?

Witaminy dość powszechnie występują w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, dzięki czemu mogą zostać dostarczone do organizmu przy pomocy codziennej, dobrze zbilansowanej diety. Dodatkowo, witaminy takie jak A czy D, mogą być samodzielnie syntetyzowane przez organizm z odpowiednich prekursorów (odpowiednio karotenoidów i cholesterolu)[2].

Zdrowa dieta ucznia powinna uwzględniać  owoce i warzywa, w których zawarte są witaminy rozpuszczalne w wodzie,  a także zboża i jego przetwory[1].

Aby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy u dziecka, do codziennego jadłospisu warto włączyć takie produkty jak:

  • owoce (czarna porzeczka, awokado, cytryny, pomarańcze, truskawki, kiwi, grejpfruty, poziomki),
  • warzywa (brokuły, szpinak, brukselkę, ziemniaki, paprykę, kapustę, fasolkę szparagową),
  • przetwory pomidorowe,
  • orzechy, nasiona i suszone owoce[2].
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • mleko i produkty mleczne,
  • podroby,
  • wieprzowinę,

W czym jest witamina D3, A, E i K? Ich źródłami pokarmowymi są przede wszystkim:

  • tłuste ryby (np. śledź, łosoś, sardynka, makrela),
  • inne rodzaje mięsa (np. baranina, indyk, kaczka, gęś),
  • jaja (zwłaszcza żółtko),
  • masło i oleje roślinne,
  • sery i fermentowane produkty mleczne[1, 2].

Co powoduje niedobory witamin u dzieci w wieku szkolnym?

Niedobory witamin (hipowitaminozy) prowadzą do różnych nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu. Jest to szczególnie istotne w przypadku rozwijającego się organizmu. Uzupełnianie witamin u dzieci jest konieczne, gdy[1]:

  • tak zaleci lekarz
  • pojawią się objawy ich niedoboru,
  • podczas leczenia niektórych chorób,

stosowane są diety eliminacyjne. Niedobory witamin mogą również powstać w odpowiedzi na złe nawyki żywieniowe. Dieta współczesnego człowieka charakteryzuje się często zbyt wysoką wartością energetyczną oraz nadmierną zawartością cukrów prostych i tłuszczu a za małą podażą niektórych witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego[4]. Dzieci często są niejadkami i pozostają wybredne w wyborach żywieniowych (np. odmawiają spożywania owoców i warzyw), co również zwiększa ryzyko niedoborów ważnych składników odżywczych.

Kiedy warto suplementować witaminy dla dzieci?

W prowadzonych badaniach ustalono, że w szczególności niedobory witaminy D wśród dzieci pomiędzy 9 a 13 r. ż. są duże i stanowią poważny problem kliniczny[6]. Ma to związek z mocno ograniczoną aktywnością ruchową i zbyt krótkim czasem przebywania na świeżym powietrzu oraz dietą ubogą w wapń i witaminę D[6].

Jednak ścisłe wdrażanie zaleceń profilaktyki niedoboru jakichkolwiek witamin u dzieci powinno być każdorazowo konsultowane z pediatrą.

W zależności od sytuacji, przyjmowanie witamin przez dzieci może okazać się zasadne. Należy jednak pamiętać, aby taka terapia zawsze odbywała się pod kontrolą lekarza pediatry i dotyczyła konkretnych sytuacji, takich jak niedawno przebyte infekcje, skłonność dziecka do anemii czy stosowanie specjalnej diety.

W przypadku witamin, takich jak D3 i K, ich suplementacja jest wyjątkowo ważna i konieczna dla prawidłowego rozwoju dziecka[5].

Na zlecenie Juvit.

Bibliografia:

  1. Książyk J., Szczapa J., Sawiec P., Witaminy w diecie dziecka, 2016 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52608,witaminy-w-diecie-dziecka (dostęp 22.05.2023)).
  2. Kureń A., Rola witamin w organizmie człowieka, 2018 (witryna internetowa: https://centrumrespo.pl/dietetyka-kliniczna/rola-witamin-w-organizmie/ (dostęp 22.05.2023)).
  3. Jarosz M. i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020, 171.
  4. Bylinowska J. i in., Czynniki warunkujące stosowanie suplementów diety zawierających witaminy i/lub składniki mineralne w wybranej grupie dzieci w wieku 6-12 lat. Rocz. Panstw. Zakl. Hig. 2012, 63, 1, 59-66.
  5. Serafin A., Kontrolowane podawanie witamin u dzieci, 2011 (witryna internetowa: https://www.aptekarzpolski.pl/wiedza/01-2011-kontrolowane-podawanie-witamin-u-dzieci/ (dostęp 22.05.2023)).
  6. Fijałkowski B. i in., Ocena objawów klinicznych i nawyków żywieniowych u dzieci w wieku 9-13 lat z niedoborem witaminy D, Endokrynol. Ped. 2017, 16.4.61, 269-280.

Komentarze