Wok - najlepsze potrawy, które zrobisz w domu

Patelnia wokPatelnia wok to przydatne urządzenie, które świetnie sprawdzi się w domach, gdzie mieszkają miłośnicy kuchni orientalnej. Wok umożliwia przygotowanie różnorodnych i smacznych potraw, takich jak curry z krewetkami, stir fry z wieprzowiną oraz aromatyczne tofu z warzywami na słodko lub na ostro.

Czym jest wok?

Wok to popularna chińska patelnia, która posiada głębokie dno. W takiej patelni można zarówno smażyć, jak i dusić składniki, a także wędzić i gotować na parze. Zdecydowanie najchętniej wykorzystywaną metodą jest tutaj stir fry, czyli smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu. W ten sposób można w kilka minut stworzyć naprawdę smaczne, aromatyczne i stosunkowo niskokaloryczne potrawy. Można stwierdzić, że wok to pewnego rodzaju esencja kuchni azjatyckiej, ponieważ to właśnie w takich patelniach gotują w tamtejszych restauracjach i domach. W Polsce woki także są od pewnego czasu popularne, dlatego warto kupić taką patelnię do swojego domu. Warto dodać, że wok różni się znacznie od tradycyjnej patelni, ponieważ dno ma tutaj małą średnicę, a ścianki są pochyłe i wysokie. W ten sposób do przygotowania smakowitych dań nie potrzeba dużo tłuszczu.

Jakie potrawy można przygotować na patelni typu wok?

Na patelni typu wok można przygotować niezliczoną ilość smacznych potraw, a wśród nich można wyróżnić curry z krewetkami i grzybami, tofu z warzywami, ryż ze szpinakiem i cukinią, wieprzowinę po chińsku, stir fry z warzywami, chiński smażony ryż, kurczak z orzeszkami nerkowca, krewetki z chilli oraz sosem, jungle curry z bakłażanem i kolendrą, rybę w sosie słodko-kwaśnym, pad thai oraz wiele, wiele innych. Zwykle podstawą dań jest ryż, wieprzowina lub krewetki, chociaż w Polsce popularne jest także wykorzystywanie kurczaka. Dodatkowo w daniach z woka znajdują się zwykle spore ilości warzyw, a także ciekawych dodatków, na przykład kolendry, imbiru, czosnku, pasty chilli i innych. W woku można więc przygotować smaczne potrawy, zarówno na obiad, jak i na kolację, i to właściwie dla całej rodziny. Warto dodać, że takie urządzenie może przydać się nie tylko fanom kuchni azjatyckiej, ale także tym, którym zależy na małej ilości tłuszczu w daniach, przy jednoczesnym zachowaniu smaku i aromatu.

Jaki wok kupić i czym się kierować?

Decydując się na zakup woka, należy przede wszystkim zastanowić sie nad rodzajem urządzenia. W sklepach można znaleźć woki stalowe, żeliwne, ceramiczne i elektryczne. Wok stalowy jest najbardziej tradycyjnym typem, który szybko się nagrzewa, jednak jest dosyć ciężki. Wok żeliwny ma powierzchnię trwałą i nic do niej nie przywiera, jednak czas nagrzewania jest tutaj dłuższy. Warto zwrócić uwagę także na woki ceramiczne, które nie są zbyt ciężkie, a mają wytrzymałą powłokę i szybko się nagrzewają. Z kolei wok elektryczny to bardziej nowoczesne urządzenie, z którego potrawy mają inny smak, niż te przygotowywane na tradycyjnych patelniach. Przed zakupem woka warto zwrócić uwagę na następujące parametry techniczne:

  • dno patelni, które powinno być półokrągłe, trwałe i nieprzywierające,
  • materiał wykonania,
  • pokrywa, umożliwiająca gotowanie na parze i duszenia potraw,
  • cena i marka producenta,
  • jakość i wytrzymałość patelni,
  • możliwość mycia w zmywarce.

Wok to przydatna patelnia, która świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Właśnie dlatego warto zdecydować się na zakup takiego naczynia i przygotowywać z jego pomocą smaczne i zdrowe potrawy.

Komentarze