Zasady savoir vivre

Savoir Vivre nakrycie stołuZasady  savoir vivre

Kulturalnego człowieka można poznać nawet wtedy, kiedy byłby ubrany w stare, podarte i brudne ubrania. Savoir vivre polega na odpowiednich ruchach ciała, sposobie bycia, mimice, uśmiechu, wysławiania się oraz zachowania w różnych sprawach.

To właściwe wychowanie robi z nas taktownych ludzi, którzy budzą respekt i sympatię.

Savoir vivre - przywitanie

Pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz, zatem warto wiedzieć jak się przywitać, żeby zrobić dobre wrażenie. W każdym przypadku można podawać rękę, ale nie ma takiego obowiązku.

Jak powinny witać się kobiety:

  • Jeśli wita się z mężczyzną, to nie ma potrzeby wstawania.
  • Jeśli wita się z inną kobietą, w podobnym wieku, powinna lekko się unieść na krześle.
  • Jeśli wita się z wyjątkowym gościem, lub starszą od niej kobietą, powinna wstać.

Mężczyzna zawsze powinien wstawać, bez względu na to kogo wita.

W czasie powitania kobiety podają ręce innym paniom. Starsze osoby powinny wyciągać rękę do młodszych osób, natomiast osoby postawione na wyżej lub te, które mają większy autorytet i prestiż np. w pracy, witają podwładnych.

W powitaniu, ważne jest też by nie podawać ręki np. zza biurka, czy też stołu. Jeśli na drodze stoi nam jakaś przeszkoda, należy wstać i wyjść do naszego gościa.

Pora na ukłony. Mężczyzna zawsze powinien się kłaniać kobietom, pracownicy kłaniają się przełożonym, a młodsi po prostu starszym. Ciekawą rzeczą jest to, że kierowcy przepuszczających pieszych na przejściu powinni się im ukłonić, tak samo jakbyś wchodził do pomieszczenia pełnego ludzi, czy też mijając osobę schodzącą po schodach.

Zasady savoir vivre - przy stole

Pierwszą zasadą savoir vivre przy np. kolacji, jest gustownie przygotowany piękny stół. Miejsce przy którym jemy odpowiednio przygotowane, z całą pewnością pomoże nabrać apetytu naszym gościom. Nie wolno zapominać, że wszystko powinno dobrze wyglądać, nie tylko w czasie przyjęć gości, ale też na co dzień. Nie wolno też przyjmować gości na "goły stół", zatem trzeba położyć jakiś schludny, dekoracyjny obrus. Dekoracja nie powinna być bardzo efektowna, z tysiącami drobiazgów rozłożonych wszędzie, najważniejsze jest wygodne rozmieszczenie salaterek i półmisków. Chociażby chleb umieszczony w koszyczku może być upiększeniem stołu.

Trzeba pamiętać, że zniszczone talerze, filiżanki, czy też sztućce są zabronione do podawania gościom - to bardzo psuje estetykę całego stołu, i odbiera apetyt. Wysokie kwiaty na stole także nie są dobrym rozwiązaniem, goście powinni widzieć co jest na stole, oraz siebie nawzajem. Jeśli już za późno, i zakupiliśmy wysokie kwiaty lub nie ma w naszym domu innego miejsca, gdy na końcu stołu będzie miejsce (i nikt nie będzie tam siedział!), można postawić nasze kwiaty, świece lub inne ozdoby - byle nie za dużo.

Oświetlenie powinno być jasne, ale nie rażące w oczy, co mogłoby przeszkadzać w jedzeniu. Ogólne ustawienie mebli tj. stołu i krzeseł powinno być praktyczne, żeby nasi goście nie mieli problemów ze wstawaniem lub siadaniem. Należy zadbać, aby nie było za ciasno między osobami, więc na jedno nakrycie warto przeznaczyć ok. 70 centymetrów powierzchni stołu.

Nakrywanie do stołu - ułożenie sztućców i serwetek na stole

Z nakrywaniem do stołu jest najwięcej kłopotów. Trzeba pamiętać, że:

  • Serwetka powinna być gładko złożona, albo ładnie zmarszczona na lewej stronie talerza. Papierowe serwetki najlepiej zwinąć w rożek, i podać w przeznaczonym do tego naczyniu.

Układ sztućców na stole

  • Widelec powinien leżeć zębami do góry obok lewej strony talerza, nóż z ostrzem skierowanym w lewo po prawej, łyżka ułożona "miseczką" do dołu koło noża, ale zdarza się też, że jest obok łyżeczki, która znajduje się przed talerzem z tym, że mała łyżeczka jest ułożona bliżej talerza ze względu na to, że jest używana później.
  • Nóż do ryb także jest umieszczony po prawej stronie, a widelec po lewej. Kiedy nie posiadamy noża do ryb, a sam widelec - wtedy układamy po jednym po lewej i prawej stronie talerza.

Układ talerzy, szklanek

  • Głębokie talerze stawiamy na płaskich.
  • Talerzyk do deserów powinien się znajdować na lewo od talerza.
  • Szklanki lub kufle do piwa należy postawić na podstawkach. Napojami dysponuje gospodarz, zatem powinien znać możliwości swoich gości.
  • Kieliszki są umieszczane z prawej strony talerza. Kiedy mamy do podania więcej, niż jeden kieliszek należy rozmieścić je od prawej do lewej zgodnie z kolejnością podawania trunków.
  • Spodeczki oraz filiżanki do herbaty lub kawy stawia się po prawej stronie talerzyka do deserów. Łyżeczka do herbaty leży po prawej stronie filiżanki, na spodku, widelec do ciastek - po stronie talerzyka deserowego.
  • Należy pamiętać, by na tackach lub talerzykach ułożyć łyżki i widelce - nikt raczej nie weźmie dań, czy dodatków swoimi.
  • Solniczki, przede wszystkim czyste i napełnione, stawia się po kilka sztuk na stole.

    Gdy jesteśmy uczestnikami przyjęcia, na którym znajduje się dużo osób należy poczekać z rozpoczęciem jedzenia do momentu, gdy najstarsza osoba na przyjęciu nie zacznie jeść. Kolejną zasadą savoir vivre jest pozycja, jaką prezentujemy przy stole. Przede wszystkim nie wolno stawiać łokci na stole, garbić się oraz siadać na krawędzi krzesła.

    Oczywistą rzeczą jest ciche jedzenie (nie wolno mlaskać!), a biorąc jedzenie do buzi nie odchylaj go na boki, tym samym trzymając prosto widelec, bądź inny sztuciec. Jeśli nie wiesz od których sztućców zacząć, pamiętaj, że zawsze sięgasz po nie od zewnętrznej strony- liczy się przecież wygoda i praktyczność. Zabronione jest szturchanie osób siedzących obok, podczas jedzenia. Nawet dziecko wie jak używać papierowej serwetki, lecz są osoby, które nie za bardzo wiedzą co zrobić z drugą - materiałową serwetką. Materiałowych za żadne skarby nie wolno wiązać pod szyją, za to należy ową serwetkę ułożyć na kolanach.

    Dobre wychowanie oraz postawa to istota savoir vivre, znaczy przede wszystkim uprzejmość i tolerancję w stosunku do ludzi. Opanowywanie emocji i nienaganna postawa na pewno sprawi, że zyskamy szacunek i dobrą opinię wśród ludzi. Jeśli ktoś ma problemy z kulturą, a chce to zmienić jest już godzien pochwały, a reszta jest przecież do wyuczenia.

    Ocena: 5.0

    Komentarze

    Marzanna
    Każdy z nas powinien znać podstawowe zasady savoir vive. Jest to oznaką kultury i dobrego wychowania. Artykuł sumienny, dobry i ciekawy.