Herbata jest jednym z popularniejszych napojów, które znane są na całym świecie. Chyba każdy z nas choć raz w życiu pił filiżankę herbaty, czy to w domu, czy w gościach. Herbata uprawiana jest w kilku zakątkach świata. Każdy region zajmujący się uprawą krzewów herbacianych znany się z wyjątkowych odmian. To samo dotyczy Japonii - ten wyjątkowy kraj azjatycki słynie z wyjątkowej odmiany herbaty, jaką jest matcha. My znamy ją jako zielony proszek. Nie jest to jednak zwykły proszek - cechuje się wieloma cennymi właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto wdrożyć matchę do codziennej diety!
- Zielona herbata w proszku - matcha
- Sproszkowana zielona herbata i jej największe sekrety
- Masz ochotę na herbatę? Matcha to strzał w dziesiątkę!
Zielona herbata w proszku - matcha
Matcha to zielona herbata liściasta pochodząca z Japonii. Występuje w formie sproszkowanej. W produkcji herbaty matcha wykorzystuje się bardzo młode liście zielonej herbaty. Po zebraniu są suszone i mielone przy użyciu specjalnych młynków. Bardzo dobra jakościowo herbata matcha to choćby Ouritsu Matcha Herbata.
Matcha uprawiana jest bardzo precyzyjnie. Liście nie mogą być wystawiane na nadmierne słońce, co sprawia, że są bogate w aminokwasy i chlorofil. Wśród aminokwasów na uwagę zasługuje L-teanina, która nadaje herbacie unikalne właściwości i bardzo charakterystyczny smak.
Sproszkowana zielona herbata i jej największe sekrety
Nie da się ukryć, że zielona matcha może działać niczym dobry środek pobudzający. Matcha zawiera kofeinę - w filiżance tego naparu znajdziemy aż 68 mg kofeiny. Jedyna różnica polega na tym, że wpływ kofeiny jest subtelny i trwa nieco dłużej, niż w przypadku kofeiny. Pijąc matchę, nie odczujemy nagłych spadków i skoków energii, które tak często wyprowadzają nas z równowagi w ciągu dnia.
Regularne picie matchy to dostarczanie cennej l-teaniny, która ma zdolność łagodzenia niekorzystnych efektów wywoływanych przez kofeinę. Ten aminokwas wpływa pozytywnie na koncentrację, uspokaja układ nerwowy, redukuje stres i relaksuje. Nic więc dziwnego, że filiżanka kawy coraz częściej zastępowana jest filiżanką matchy. Co ciekawe, obecnie można zamówić matcha latte w coraz większej liczbie miejsc.
Masz ochotę na herbatę? Matcha to strzał w dziesiątkę!
Choć smak matchy nie przekonuje od samego początku, warto się do niego przyzwyczaić, ponieważ matcha wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne. Ma wpływ na metabolizm, wspomaga procesy odchudzania, daje poczucie przypływu energii, a przy okazji jest bogata w przeciwutleniacze.
Korzyści z codziennego picia matchy
Zapewne zastanawiasz się jaki jest wpływ matchy na zdrowie. Przeprowadzono wiele badań, które potwierdzają niezaprzeczalnie imponujący wpływ matchy na ludzki organizm. Oto kilka powodów, dla których warto wdrożyć ten zielony proszek do swojej codziennej diety:
1. Bogactwo przeciwutleniaczy: Matcha to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, flawonoidów i katechin. Te związki pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, które przyczyniają się do starzenia się komórek i występowania różnych chorób, w tym chorób serca i nowotworów.
2. Wspomaganie metabolizmu i odchudzania: Matcha może stymulować proces termogenezy, co oznacza, że przyspiesza tempo przemiany materii. To z kolei może wspomóc utratę wagi. Dodatkowo, zawarta w matcha katechina EGCG (epigalokatechina galusanowa) może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej.
3. Wzmacnianie układu odpornościowego: Składniki matchy, w tym przeciwutleniacze, witaminy (takie jak witamina C) i minerały, pomagają wzmocnić układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu jesteśmy bardziej odporne na infekcje i choroby.
4. Redukcja stresu i poprawa koncentracji: Unikalna kombinacja l-teaniny i kofeiny w matcha może wpływać na układ nerwowy w sposób równoważący. L-teanina działa uspokajająco, redukując stres i poprawiając nastrój, podczas gdy kofeina dostarcza delikatnego, ale długotrwałego skoku energii, wspierając jednocześnie koncentrację i czujność.
5. Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego: Regularne picie matchy może korzystnie wpłynąć na zdrowie serca. Przeciwutleniacze i polifenole zawarte w herbacie mogą obniżać poziom cholesterolu LDL oraz redukować ryzyko wystąpienia chorób serca.
6. Działanie antyzapalne: Właściwości przeciwzapalne matchy wynikające z zawartości polifenoli mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie, które mogą być przyczyną wielu chorób przewlekłych.
7. Wsparcie detoksykacji: Chlorofil zawarty w liściach matchy może pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu, wspierając zdrowie wątroby i ogólną detoksykację.
8. Ochrona mózgu: Składniki matchy, takie jak l-teanina, mogą wspierać zdrowie mózgu poprzez poprawę funkcji poznawczych, koncentracji oraz ochronę przed degeneracją mózgu związaną z wiekiem.
Matcha jest to nie tylko smaczny napój, ale także doskonałe wsparcie dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Komentarze